Το μπάσκετ του Πανιωνίου είναι εδώ!
Οι πιτσιρικάδες του Πανιωνίου κράτησαν ψηλά τη σημαία του συλλόγου με τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων μπάσκετ
Οι πιτσιρικάδες του Πανιωνίου έδειξαν πως υπάρχει ακόμη… ζωή στον «κυανέρυθρο» σύλλογο, με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων μπάσκετ.
Ένας από τους ανθρώπους που έζησαν από κοντά την πορεία αυτών των παιδιών, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ακαδημίας του Πανιωνίου, Γιώργος Βαλαβάνης, εξιστόρησε στο «ΦΩΣ» τη διαδρομή μέχρι το δεύτερο σκαλί του βάθρου και τη γενικότερη κατάσταση στο μπάσκετ του «Ιστορικού».
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Mε την… πυξίδα της κατεύθυνσής της να είναι σταθερά και διαχρονικά στον πρωταθλητισμό για τα δύο αγωνιστικά τμήματα Παίδων και Εφήβων, η Ακαδημία μπάσκετ του Πανιωνίου επιβεβαίωσε και φέτος ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο που εξακολουθεί να έχει στις διοργανώσεις της ΕΣΚΑΝΑ. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και με τρίτη διαφορετική ομάδα, αφού όλες οι παιδικές ομάδες των ακαδημιών έχουν μόνο έναν χρόνο θητείας, αλλά και με άλλον προπονητή (απλή συνωνυμία του Κώστα και του Γιώργου Μελέτη), οι “κυανέρυθροι” παίδες κατέκτησαν με σχετική ευκολία το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ και έπαιξαν στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, στο Μαρούσι. Οι έφηβοι κατέκτησαν την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΝΑ και δεν είχαν την ευκαιρία των πλέι οφ, ώστε να έφταναν στους τελικούς και να επιχειρούσαν την ανατροπή του μειονεκτήματος έδρας, κόντρα στον Ολυμπιακό για την πρόκριση στην τελική φάση.
Η ομαδικότητα, η αμυντική αλληλοκάλυψη, η ταχύτητα στην επίθεση και ο καταμερισμός των προσπαθειών σε ψηλούς και περιφερειακούς παίκτες ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής ομάδας παίδων του Πανιωνίου.
Στα λάβαρα των τίτλων που έχει κατακτήσει η ακαδημία μπάσκετ του Πανιωνίου (σε βάθος 37 χρόνων) και έχουν ντύσει τους τοίχους του κλειστού “Ανδρέας Βαρίκας”, ο οποίος ίδρυσε την υποδομή μπάσκετ του συλλόγου, η παιδική ομάδα έχει τη μερίδα του λέοντος με έξι κατακτήσεις. Αν νικούσε τον Παναθηναϊκό στον πρόσφατο τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ή ακριβέστερα αν είχε ισομερή διαιτητική αντιμετώπιση σε καθοριστικές λεπτομέρειες και χωρίς να υπήρξε διαμόρφωση αποτελέσματος σε καμία περίπτωση, οι παίδες του Πανιωνίου θα έφταναν τα 7 τρόπαια, όσα έχουν ο Άρης και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδης.
Θα ήταν εξάλλου και ο μοναδικός τίτλος συνολικά για τον σύλλογο που γιορτάζει τα 130 χρόνια από την ίδρυσή του στη φετινή περίοδο, όπου οι φίλαθλοί του βιώνουν τον τρίτο υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας, την απόλυτη αβεβαιότητα για την ύπαρξη της ανδρικής ομάδας μπάσκετ ενόψει της επόμενης σεζόν και τη διάλυση της γυναικείας ομάδας μπάσκετ που έχει κατακτήσει και το μοναδικό πρωτάθλημα του προσφυγικού σωματείου.
Τα δάκρυα των περισσοτέρων παικτών και το βούρκωμα του Γιώργου Μελέτη, μετά την απονομή των μεταλλίων, φανέρωσαν τη στενοχώρια τους για την απώλεια της πρώτης θέσης. Γιατί η φανέλα του Πανιωνίου στα παιδικοεφηβικά τμήματα έχει δημιουργήσει την παράδοση διεκδίκησης και κατάκτησης τίτλων και ας έλεγε ο Βλάντο Τζούροβιτς, πριν από 33 χρόνια, ότι “στη Σερβία οι ακαδημίες μπάσκετ παράγουν παίκτες για τις ανδρικές ομάδες και δεν στοχεύουν σε τίτλους των αγωνιστικών τμημάτων τους”.
Το γεγονός ότι αξιόλογοι και ταλαντούχοι παίδες και έφηβοι της ακαδημίας, τα 16 τελευταία χρόνια, δεν φτάνουν μέχρι την ανδρική ομάδα, έχει τριπλή αιτίαση. Πρώτον, γιατί ο πρώην ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Ηλίας Λιανός, στα 10 χρόνια διοίκησής του δεν ήθελε απολύτως καμία συνεργασία και προτιμούσε μόνο την αγορά έτοιμων παικτών από άλλες ομάδες. Δεύτερον, γιατί όσοι παίκτες με καλές προοπτικές (δεν ήταν περισσότεροι από πέντε-έξι σε διαφορετικές χρονικές φάσεις) πουλήθηκαν για οικονομικούς λόγους (το πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Μωραΐτης, το 2015). Τρίτον, γιατί αρκετοί παίκτες που δέχονται προτάσεις από άλλες ακαδημίες (κυρίως με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ιδιωτικής εκπαίδευσης), έχοντας το δικαίωμα προσφυγής στο ΑΣΕΑΔ, φεύγουν από τον Πανιώνιο που δεν μπαίνει σε διαδικασία πλειοδοσίας για παίκτες, στους οποίους έμαθε το μπάσκετ. Τέταρτον, γιατί η ανδρική ομάδα στα τρία τελευταία χρόνια δεν προσφέρει καμία μεγαλύτερη αγωνιστική προοπτική από την απλή συμμετοχή στη 12άδα και την προπόνηση με έξι Αμερικάνους παίκτες (το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις ομάδες κι ας μη διαθέτουν ακαδημίες).
Στην ακαδημία μπάσκετ του “Ιστορικού”, ύστερα από δυο χρόνια, ολοκληρώθηκαν δυο σημαντικά στοιχεία που τη χαρακτήρισαν στη λειτουργία της. Η ευθύνη της οικονομικής λειτουργικότητας και της προπονητικής στελέχωσης θα γίνεται από τη διοίκηση του Ερασιτέχνη. Η τετραμελής επιτροπή που απαρτιζόταν από γονείς παικτών και από τους οποίους είχε ζητηθεί η συνδρομή και πρόσφερε σταθερό έσοδο στο ταμείο του Ερασιτέχνη παρέδωσε τη διαχείριση. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή που κρίθηκε ιδιαίτερα κοστοβόρο και αναποτελεσματικό στις επιλογές και τη συνεργασία με τους προπονητές των άλλων τμημάτων».
Γ. Μελέτης: Τα παιδιά ωρίμασαν αγωνιστικά και πνευματικά
Προπονητής της φετινής παιδικής ομάδας o Γιώργος Μελέτης. Μίλησε στο «ΦΩΣ» για την επιτυχημένη πορεία των παιδιών του και όχι μόνο.
Συγχαρητήρια για τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Κρατήσατε ψηλά τη σημαία του Πανιωνίου σε δύσκολους καιρούς για τον σύλλογο. Πείτε μας για τη διαδρομή μέχρι το ασημένιο μετάλλιο.
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Το ταξίδι της ομάδας ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο, πιστεύαμε ότι μπορεί να χτυπήσει το πρωτάθλημα.
Στόχος ήταν να βελτιωθούμε ατομικά, ομαδικά και σωματικά μέσα στη χρονιά αλλά πάνω από όλα να φτιάξουμε χαρακτήρα για να αντέξουμε την πίεση του πρωταθλητισμού.
Δουλέψαμε πολλές ώρες, τα ρεπό λίγα.
Αυτό βγήκε μέσα στο γήπεδο στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ και με τις εμφανίσεις σε κάθε αγώνα και με τα αποτελέσματα (πρώτοι βαθμολογικά).
Αυτό που κρατήσαμε όμως ήταν η βελτίωση των παιδιών τόσο αγωνιστικά όσο κυρίως πνευματικά. Ήταν έτοιμοι για τον στόχο.
Με την ΚΑΕ υπήρχε κάποια συνεργασία; Ή χωριστοί δρόμοι;
Με την αντρική ομάδα δεν είχαμε κάποιο είδος συνεργασίας, αλλά έκανε κάποιες προπονήσεις στο «Βαρίκας» και οι μικροί είχαν την ευκαιρία να δουν και να μιλήσουν με επαγγελματίες παίκτες. Αυτό ήταν ωραία εμπειρία για τα παιδιά.
Πόσο καιρό είστε στα τμήματα υποδομής του Πανιωνίου; Εξακολουθεί να γίνεται καλή δουλειά;
Στον Πανιώνιο είμαι τέσσερα χρόνια, η δουλειά συνεχίζει να είναι καλή γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
Τα αποτελέσματα σε όλα τα τμήματα και η εξέλιξη των παικτών δείχνουν ότι γίνεται καλή δουλειά.
Ποια από τα παιδιά της ομάδας πιστεύεις ότι μπορεί να κάνουν καριέρα;
Αρκετά παιδιά έχουν προοπτική για να παίξουν μπάσκετ, αλλά αυτό που τους λέω είναι πως για να κάνεις καριέρα σε υψηλό επίπεδο και να πιάσεις το όνειρο πρέπει να έχεις ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ΑΦΟΣΙΩΣΗ.
Πώς επαναφέρατε τους μικρούς αθλητές στη δράση μετά το σημαντικό διάστημα της καραντίνας;
Ξαφνικά σταμάτησε ο χρόνος λόγω covid. Η επανεκκίνηση δύσκολη γιατί δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε.
Μίλαγα με συναδέλφους, όλοι συμφωνούσαν για «αχαρτογράφητα νερά».
Το δικό μας σταφ επέλεξε να δώσει βάση στην ψυχολογική και σωματική ακεραιότητα των αθλητών χωρίς την πίεση του χρόνου. Θέλαμε να ξαναβρούμε τις συνήθειές μας χωρίς πίεση, σε αυτό ρόλο έπαιξε και ο γυμναστής της ομάδας που ετοίμαζε το κάθε παιδί ξεχωριστά στους δικούς του ρυθμούς.
Νομίζω τα καταφέραμε γιατί πήγαμε στο Πανελλήνιο στην καλύτερη δυνατή φυσική και πνευματική κατάσταση, αλλά το σπουδαιότερο χωρίς τραυματισμούς.
Δυσκολότερο τελικά είναι να δουλεύεις με μικρά παιδιά ή με μεγάλους;
Δυσκολίες υπάρχουν και στα δύο. Στις μικρές ηλικίες είσαι περισσότερο παιδαγωγός και πρέπει να έχεις υπομονή για να δεις να «μεγαλώνει» ένα παιδί, ενώ στους άντρες είσαι περισσότερο κόουτς και κάνεις διαχείριση προσωπικοτήτων.
Σας λυπεί η κατάσταση που επικρατεί στην πρώτη ομάδα του Πανιωνίου; Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το μπάσκετ.
Δεν είναι μόνο ο Πανιώνιος που έχει πρόβλημα, γενικά όλο το μπάσκετ περνάει μεγάλη κρίση, ζήτημα είναι πέντε έξι ομάδες σε όλες τις κατηγορίες να λειτουργούν φυσιολογικά.
Ο κόσμος γενικά έχει απογοήτευση στη ζωή του και είναι δύσκολο να πηγαίνει γήπεδο.
Τι πράγματα πρέπει να γίνουν για να έχει ένα καλύτερο αύριο το ελληνικό μπάσκετ;
Δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει στο μπάσκετ, αλλά σίγουρα όπως είναι δομημένο τώρα δεν τραβάει.
Ίσως μία λύση είναι λιγότερες κατηγορίες και κλειστές λίγκες σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στη λίγκα των νέων. Κι όλα αυτά να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.
«Μπορούσαμε και το χρυσό»
Στο «ΦΩΣ» μίλησαν και τρεις πιτσιρικάδες της ομάδας, ο Χρήστος Γεωργίου, ο Βασίλης Ανδρακάκος και ο Ραφαήλ Κοπακάκης.
Περιμένατε το ασημένιο μετάλλιο; Ικανοποιημένοι ή θέλατε και κάτι παραπάνω; Πιστεύατε ότι μπορούσατε να κερδίσετε και τον Παναθηναϊκό;
Χ.Γ.: Από την αρχή της χρονιάς είχαμε έναν στόχο, ο στόχος ήταν το χρυσό μετάλλιο. Τα δώσαμε όλα στο γήπεδο μέχρι το τέλος, αλλά μετά από κάποια δικά μας λάθη στα τελευταία λεπτά χάσαμε τον αγώνα από τα χέρια μας.
Φυσικά και πίστευα πως μπορούσαμε να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό, αλλά το μπάσκετ κρίνεται σε λεπτομέρειες.
Β.Α.: Στοχεύαμε στην πρώτη θέση, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Φυσικά θα μπορούσαμε να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό, αλλά είχαμε κάποιες ατυχίες και αυτό μας απομάκρυνε από τον στόχο μας.
Ρ.Κ.: Περιμέναμε τη διάκριση και δουλέψαμε σκληρά με τον κόουτς για να την πετύχουμε. Ναι, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό όπως το έχουμε κάνει και άλλες φορές, αλλά ο αθλητισμός κρύβει πάντα εκπλήξεις. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και ίσως κάποια άλλη φορά είμαστε εμείς που θα πανηγυρίσουμε. Οι συμπαίκτες μου κι εγώ θα θυμόμαστε για πάντα αυτήν την εμπειρία.
Ποιους παίκτες θαυμάζετε και θα θέλατε να βαδίσετε στα χνάρια τους;
Χ.Γ.: Θαυμάζω πάρα πολύ ως παίκτη τον Νικ Καλάθη γιατί μπορεί να παίξει και με πλάτη και με πρόσωπο, που αυτό είναι το σύγχρονο μπάσκετ τώρα.
Β.Α.: Θαυμάζω τον Στέφεν Κάρι και τον Μάικλ Τζόρνταν γιατί είναι και οι δύο ηγέτες και ολοκληρωμένοι παίκτες.
Ρ.Κ.: Θαυμάζω τον Σπανούλη, τον Διαμαντίδη, τον Σλούκα και όνειρο ζωής είναι να πετύχω έστω και λίγα από όσα έχουν πετύχει αυτοί οι μεγάλοι παίκτες.
Όνειρο να φορέσετε τη φανέλα και της πρώτης ομάδας του Πανιωνίου;
Χ.Γ.: Μου αρέσει ο σύλλογος και θα ήθελα κάποια στιγμή να παίξω στην πρώτη ομάδα του Πανιωνίου.
Β.Α.: Για κάθε παίκτη του Πανιωνίου είναι όνειρο να φορέσει τη φανέλα του «Ιστορικού» και αυτό ισχύει και για μένα, αφού παίζω τόσα χρόνια στον Πανιώνιο.
Ρ.Κ.: Όνειρό μου είναι να φορέσω τη φανέλα μιας μεγάλης και ιστορικής ομάδας όπως είναι ο Πανιώνιος, αλλά για να το πετύχω αυτό θέλει δουλειά και αφοσίωση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ