Η Νέα Κηφισιά σε τροχιά ανάκαμψης και πάλι!
Η ΑΕΝΚ πιστή στο πλάνο της επιστρέφει χαμηλότονα στη Β΄ Εθνική - Αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ» τόσο στην ανδρική ομάδα όσο και τη γυναικεία του συλλόγου
Η Αθλητική Ένωση Νέας Κηφισιάς, αφού έπιασε ταβάνι παίζοντας στην Α1 τρεις χρονιές (2013-16), στη συνέχεια κατρακύλησε στα χαμηλά. Εσχάτως γίνεται μια προσπάθεια ανάκαμψης και φέτος η ΑΕΝΚ κέρδισε την άνοδο στη Β’ Εθνική.
Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου Αντώνη Γιακουμή.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
H AENK ξανά στη Β’ Εθνική. Χαρούμενοι από αυτήν την εξέλιξη;
Φυσικά και είμαστε χαρούμενοι από αυτήν την εξέλιξη.
Μπορεί για την άνοδο να έπαιξε ρόλο η αναδιάρθρωση λόγω Covid-19, αλλά
ταυτόχρονα είναι και μία επιβράβευση των προπονητών και των παικτών της ομάδας
για τη φανταστική πορεία, σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είχαμε, και την κατάκτηση της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα.
Αντέχει η ομάδα το βάρος υψηλότερης κατηγορίας;
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε προβληματισμένοι για το πώς θα κυλήσει η επόμενη χρονιά, γενικότερα στη χώρα μας, αλλά και στο μπάσκετ, και νομίζω ότι οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους μας. Εμείς θα ακολουθήσουμε το μοντέλο της προηγούμενης χρονιάς βασιζόμενοι σε 2-3 έμπειρους παίκτες και αρκετούς νεαρούς με ικανότητες αλλά και πάθος για διάκριση και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε επάξια στη Β’ Εθνική.
Πόσο καιρό είστε πρόεδρος στην ομάδα; Ποιοι στόχοι υπάρχουν;
Βρίσκομαι περίπου 1,5 χρόνο στην προεδρία της ομάδος και οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Ρίχνουμε το βάρος στις ακαδημίες μας με άξιους προπονητές προσπαθώντας να κρατάμε πάντα τα τμήματά μας στις υψηλές κατηγορίες της Αθήνας και ταυτόχρονα μαζί με τη βελτίωση στο μπάσκετ να δημιουργούμε άψογους χαρακτήρες με ήθος και αξίες. Έχουμε νοικοκυρέψει τα οικονομικά του συλλόγου, δεν υπάρχουν οφειλές σε παίκτες-προπονητές-προμηθευτές κ.λπ. και ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο.
Δύσκολοι καιροί για το ελληνικό μπάσκετ. Βλέπετε να υπάρχει μέλλον;
Πραγματικά το ελληνικό μπάσκετ περνάει εδώ και καιρό μια πολύ δύσκολη περίοδο. Νομίζω ότι για να βγούμε από αυτό το τέλμα θα πρέπει οι ομάδες, ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία βρίσκονται, να βάλουν στόχο περνώντας τα χρόνια να επανδρώνουν τα μεγάλα τους τμήματα κατά μεγάλο ποσοστό με παιδιά που έχουν βγει από τα σπλάχνα τους. Με αυτόν τον τρόπο αφενός οι παίκτες θα αγαπούν τον σύλλογο για τον οποίο αγωνίζονται και αφετέρου δεν θα χρειάζεται οι ομάδες να κάνουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, δημιουργώντας χρέη τα οποία τελικά δεν μπορούν να εξοφλήσουν.
«Με συγκινεί το βλέμμα ευγνωμοσύνης των παιδιών και των γονιών τους»
Τεχνικός διευθυντής της ΑΕΝΚ και «ψυχή» του συλλόγου ο Στέφανος Μπίρδας.
Είστε από τους παλιότερους στον σύλλογο. Αν θέλετε κάντε μας μια μικρή αναδρομή. Τι θυμάστε περισσότερο;
Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1994. Εγώ μένω στην περιοχή από το 1992 και ήμουν γυμναστής στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς από τότε μέχρι και το 2013. Είχα την αρχική ιδέα για την ίδρυση του συλλόγου, τον στηρίζω προπονητικά και οργανωτικά μέχρι και σήμερα και ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια. Η γειτονιά μας το είχε ανάγκη. H ΑΕΝΚ είναι ένας πραγματικά κοινωνικός σύλλογος, κάλυψε το κενό που υπήρχε στην τοπική κοινωνία και συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθρώπινων κοινωνικών σχέσεων. Γι’ αυτό επιδιώκει και συνεργάζεται άψογα και αρμονικά με όλους τους τοπικούς φορείς.
Η κοινωνική δραστηριότητα της ΑΕΝΚ στηρίζεται στο τρίπτυχο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και διοργανώνει πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις με ανάλογο περιεχόμενο.
Τι να πρωτοθυμηθώ! Τα χρόνια είναι 26 και είναι πολλά. Θα πρέπει να μιλάμε για μέρες. Θυμάμαι όμως τα χιλιάδες παιδιά που πέρασαν από την ΑΕΝΚ και με συγκινεί ιδιαίτερα το βλέμμα ευγνωμοσύνης και των παιδιών και των γονιών τους. Αυτή είναι και η πραγματική αμοιβή του δασκάλου.
Για την ΑΕΝΚ τελικά ήταν καλό που ανέβηκε στην Α1; Γιατί μετά ακολούθησε απότομη πτώση.
Βέβαια και ήταν καλό. Και για τον σύλλογό μας και για την πόλη μας. Η αλήθεια είναι ότι ο αείμνηστος ιστορικός πρόεδρος Παναγιώτης Λατσούδας την οδήγησε στην Α1 και ο πρόεδρος της ΚΑΕ-ΑΕΝΚ Γιώργος Βαγενάς (ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΑΕ – Ειδικά καλώδια) την κράτησε εκεί με αξιοπρεπή αγωνιστική παρουσία για 3 χρόνια. Δυστυχώς ο τοπικός επιχειρηματικός κόσμος δεν αντέδρασε σωστά για να υποστηρίξει οικονομικά αυτήν την προσπάθεια και νομίζω ούτε και το φίλαθλο κοινό της πόλης μας.
Αυτήν τη στιγμή πόσα τμήματα έχει ο σύλλογος και πόσα παιδιά στις τάξεις του;
Η ΑΕΝΚ έχει μόνιμα γύρω στους 250 αθλητές/τριες σε 20 τμήματα (αγωνιστικά και ακαδημίες).
Τα Ανδρικό και το Γυναικείο βρίσκονται σε υψηλές κατηγορίες και η αγωνιστική μας υποδομή (Αγόρια και Κορίτσια) είναι από τις καλύτερες της Αθήνας. Δουλεύουμε σωστά στις υποδομές για να τροφοδοτούμε με αθλητές και αθλήτριες τα μεγάλα μας τμήματα. Έχουμε αναδείξει αρκετούς αθλητές επιπέδου Α2 και Α1.
Τέλος, νιώθω πολύ τυχερός και ευλογημένος για αυτό που συνέβη και συμβαίνει στη Νέα Κηφισιά. Βλέπω την ΑΕΝΚ σαν το τρίτο μου «παιδί» και αισθάνομαι υπερήφανος για όλους και για όλα!
«Με ταλαντούχους αθλητές από τα σπλάχνα της ομάδας»
Προπονητής της ΑΕΝΚ ο Στέφανος Λαδικός, που θα είναι και τη νέα χρονιά στο «τιμόνι» της ομάδας.
Συνεχίζετε στον πάγκο της ομάδας. Ικανοποιημένος;
Η αγωνιστική σεζόν που έρχεται θα αποτελέσει για μένα την έβδομη χρονιά μου στην ομάδα (με μόλις ένα μικρό διάλειμμα ενός έτους). Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών έχω περάσει από την πλειονότητα των τμημάτων του συλλόγου μέχρι να αναλάβω τα ηνία του αντρικού τμήματος. Ικανοποιημένος νιώθω σίγουρα και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, με πιο σημαντικούς να είναι τόσο η αναγνώριση της σκληρής δουλειάς σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου όσο και η κοινή γραμμή πλεύσης με τον πρόεδρο και κατ’ επέκταση με όλο το ΔΣ. Αναμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο παίζει και η υγεία που υπάρχει στην ομάδα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.
Περιμένατε την άνοδο στη Β’ Εθνική;
Το προηγούμενο καλοκαίρι αποφασίσαμε με την ομάδα να δημιουργήσουμε ένα νεανικό ρόστερ, που με τη βοήθεια 2-3 έμπειρων παικτών θα μπορούσε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος. Αν και το ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν ήταν τόσο ευνοϊκό για μας, με το πέρασμα των αγωνιστικών η ομάδα «έδενε» όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε σημείο να παρουσιάζουμε κάτι πολύ ελκυστικό αλλά και ταυτόχρονα ουσιαστικό, καθώς στα τελευταία 8 παιχνίδια πετύχαμε 7 νίκες (έχοντας παράλληλα και την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος). Με κάθε επιφύλαξη, είμαι σχεδόν βέβαιος πως με τη δυναμική που είχαμε εκείνη τη στιγμή η ομάδα θα μπορούσε να τερματίσει μέσα στην πρώτη τετράδα. Η πανδημία όμως σταμάτησε τα πάντα και εμείς από την 5η θέση που βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή, ύστερα από τις αναδιαρθρώσεις βρεθήκαμε σε μεγαλύτερη κατηγορία. Το απρόσμενο αυτό γεγονός μας έφερε συγκρατημένη χαρά, γιατί σίγουρα πρόκειται για ανταμοιβή των κόπων μας, αλλά τα πανηγύρια τα κρατήσαμε για την επίτευξη του επόμενου στόχου χωρίς τη βοήθεια εξωτερικών παραγόντων.
Ποιοι οι στόχοι από δω και πέρα; Ήδη διαμορφώνεται το ρόστερ.
Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι με αυτούς που είχαμε θέσει και το προηγούμενο καλοκαίρι και θέλουν την καθιέρωση της ομάδας στις εθνικές κατηγορίες αλλά και την απορρόφηση ταλαντούχων αθλητών από τα σπλάχνα της ομάδας. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ρόστερ της ομάδας, απ’ ό,τι φαίνεται (καθώς είμαστε στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου) ο βασικός κορμός θα παραμείνει ο ίδιος καθώς ήδη έχουν γίνει σχεδόν όλες οι ανανεώσεις των αθλητών. Πιο συγκεκριμένα ο Μοσχοβίτης (που αποτελεί σημαία - θα είναι για 7η σεζόν στην ομάδα) και ο Οικονόμου, με την ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτουν, θα ηγηθούν της προσπάθειας. Άξιοι συμπαραστάτες θα είναι οι Μανούσος, Μακρυγιάννης, Δούβλης, Μιχαλάκης, Φασιανός, Γούνης και Φραγκιαδάκης, όπου ο καθένας, με τα δικά του ιδιαίτερα μπασκετικά χαρακτηριστικά, θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας. Στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια για επιπλέον ενίσχυση όπου κρίνεται αυτό απαραίτητο. Ανεξάρτητα από τις προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν στην ομάδα, το ρόστερ θα παραμείνει αρκετά νεανικό. Επίσης, στο προπονητικό επιτελείο θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους οι συνεργάτες προπονητές Λαγοπόδης Δημήτρης και Κοκκινίδης Γιώργος.
«Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν να προσπαθούν»
Αρχηγός της ΑΕΝΚ ο βετεράνος Φίλιππος Μοσχοβίτης. Το «ΦΩΣ» δεν μπορούσε να μη μιλήσει μαζί του!
Παρά τα 41 σου, συνεχίζεις ακάθεκτος. Ποιο το μυστικό;
Η αγάπη για το παιχνίδι είναι αυτό που ακόμα με κρατάει εντός αγωνιστικών γραμμών. Το συναίσθημα χαράς που νιώθω όταν μπαίνω στο γήπεδο είναι κάθε μέρα όλο και πιο έντονο, ειδικά τώρα που περνάνε τα χρόνια και φτάνω προς το τέλος. Το κίνητρο, που έχω για να αποδείξω ότι ακόμα μπορώ να ανταγωνιστώ, είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας.
Νιώθεις όμορφα στη Νέα Κηφισιά;
Η σεζόν που θα ξεκινήσει θα είναι η 7η για εμένα στην ΑΕΝΚ, οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αν δεν περνούσα καλά, δεν θα βρισκόμουν εδώ τόσα χρόνια. Το δέσιμο με την ομάδα και τους ανθρώπους της είναι δεδομένο. Επίσης, το πρότζεκτ που εφαρμόζει η ομάδα τα τελευταία χρόνια επενδύοντας σε νέους αθλητές και το γεγονός ότι συμμετέχω σε αυτό προσπαθώντας να έχω έναν ρόλο προτύπου γι’ αυτά τα παιδιά είναι κάτι που με εκφράζει και με χαροποιεί απόλυτα.
Πολλοί παίκτες της γενιάς σου παίζουν ακόμη. Γιατί; Τελικά δεν βγαίνουν νέοι παίκτες;
Αυτή είναι μια πολύπλευρη συζήτηση, που δεν νομίζω να ολοκληρωθεί ποτέ. Απλά θα αναφέρω ότι η παλιά γενιά έχει ακόμα πολλή αγάπη για το παιχνίδι, πάθος για ανταγωνισμό, επιμονή και αφοσίωση σε αυτό που κάνει. Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν να προσπαθούν, να διεκδικούν, να έχουν υπομονή και να βάζουν μεσοπρόθεσμους στόχους. Να μη βιάζονται, να ανέβουν τα σκαλοπάτια ένα ένα και να αφοσιωθούν στο παιχνίδι και όχι στα γύρω γύρω. Επίσης, η νέα γενιά είναι παιδιά με τρομερά αθλητικά προσόντα, αλλά θα πρέπει να δώσει πολύ περισσότερη βάση στο τεχνικό και στο τακτικό κομμάτι του αθλήματος.
Πότε θα σταματήσεις;
Θα σταματήσω όταν νιώσω ότι δεν είμαι πλέον ανταγωνιστικός. Όταν καταλάβω ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του επιπέδου που αγωνίζομαι.
Τι έχεις να θυμάσαι από την καριέρα σου;
Ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια έχω νιώσει όλα τα συναισθήματα που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός. Είναι πολλές οι χαρές, πολλές οι λύπες, αλλά κάθε στιγμή από αυτές είναι ξεχωριστή και σίγουρα θα τις θυμάμαι για πάντα.
Οι γυναίκες της ΑΕΝΚ
Η ΑΕΝΚ έχει και γυναικείο τμήμα, που παίζει στην Α’ ΕΣΚΑ. Προπονήτρια η Ζοζεφίνα Κατρά.
«Θα είμαι για 5η χρονιά στον πάγκο του γυναικείου τμήματος ως Α’ προπονήτρια. Δεδομένου ότι η ομάδα διατήρησε όλες τις περσινές παίκτριες στο δυναμικό της, δημιουργείται αυτόματα μεγαλύτερη φιλοδοξία όσον αφορά τους στόχους μας.
Από την άλλη, λόγω των αναδιαρθρώσεων όλων των κατηγοριών, καθώς και του τρόπου διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε 100% τη δυναμικότητα του πρωταθλήματος. Το σίγουρο όμως είναι ότι έχουμε γερές βάσεις, λόγω της εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά μας αλλά και του τρόπου που προπονούμαστε μέσα στο γήπεδο.
Το γυναικείο τμήμα εδώ και 6 χρόνια έχει αποφασίσει να προωθήσει και να στηριχθεί με σταδιακά βήματα σε μικρές και με ταλέντο παίκτριες που προέρχονται από τις ακαδημίες του αλλά και γενικότερα σε νεαρές αθλήτριες με φιλοδοξίες. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε λόγω της καλής δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες μας αλλά και των αρκετών ταλαντούχων παικτριών που έχουμε στο σωματείο μας. Η παρουσία 3-4 έμπειρων παικτριών (και πρώτες απ’ όλες η Μολφέτα και η Πλούμπη) συνεισφέρει σημαντικά στο να γίνεται με ομαλότερο τρόπο η ενεργή ένταξη των νεότερων αθλητριών στον χώρο του γυναικείου τμήματος.
Θα ήθελα να ανεβάσουμε πιο πολύ την ομάδα και να γνωρίζουμε ότι αυτό επετεύχθη λόγω της σκληρής και μακροχρόνιας δουλειάς μας και προσπάθειας. Όλοι στην ομάδα είναι πολύ αισιόδοξοι για την επίτευξη του στόχου μας. Ευχαριστώ πολύ το ΔΣ του συλλόγου μας -ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Αντώνη Γιακουμή- και τον τεχνικό διευθυντή κ. Στέφανο Μπίρδα για τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη στο έργο μου. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια σημαντική είναι η συμβολή και η συνεργασία με τις συνεργάτιδές μου Τσαλαπατάνη Ειρήνη (Γυναικείο) και Πολίτη Ζωή (Ακαδημίες Κοριτσιών).
«Μια ομάδα - Μια οικογένεια!»
Αρχηγός της ομάδας γυναικών η Νίκη Μολφέτα. Μίλησε κι αυτή στο «ΦΩΣ».
Είσαι η ζωντανή ιστορία της ΑΕΝΚ. 13 χρόνια στην ομάδα και συνεχίζεις. Δεύτερή σου οικογένεια η ομάδα;
Είναι αλήθεια πως όταν πρωτοήρθα στην ομάδα δεν φανταζόμουν ότι θα διαγράψουμε μια τόσο μακρά κοινή πορεία! Η ΑΕΝΚ για μένα είναι πλέον πραγματικά το δεύτερό μου σπίτι. Με τους ανθρώπους της ομάδας υπήρχε πάντα σεβασμός και αλληλεκτίμηση και αυτό αρκούσε για να μείνουμε μαζί τόσο πολλά χρόνια, έχοντας χτίσει πια έναν οικογενειακό δεσμό. Αυτό το κλίμα είναι που με κάνει να συνεχίζω. Όποιος μπει στο γήπεδό μας θα δει σε κεντρικό σημείο την επιγραφή «ΑΕΝΚ: Μια Ομάδα - Μια Οικογένεια» και με υπερηφάνεια το επιβεβαιώνω στο 100%!
Τι έχεις να θυμάσαι απ’ όλα αυτά τα χρόνια;
Τι να πρωτοθυμηθώ! Σίγουρα η άνοδος στην Α2 και η κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΣΚΑ την ίδια χρονιά ήταν μια κορυφαία στιγμή, αλλά από κάθε χρονιά έχω θετικές μνήμες. Υπήρχαν και στιγμές μεγάλης χαράς αλλά και δύσκολες μέρες μέσα στα τόσα χρόνια συνεργασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε οικογένεια. Κρατάω όμως ότι καταφέρναμε πάντα να βγαίνουμε πιο δυνατοί και εντέλει έχουμε πετύχει να δημιουργήσουμε μια υπολογίσιμη δύναμη στο γυναικείο μπάσκετ.
Ποια συμβουλή δίνεις στις μικρότερες αθλήτριες;
Η ΑΕΝΚ είναι μια ομάδα που έχει επενδύσει στις μικρές ηλικίες και κάθε παιδί που έρχεται στις ακαδημίες ξέρει ότι έχει την προοπτική της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας, κάτι που θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του συλλόγου. Για εμένα και για όλα τα πιο έμπειρα κορίτσια είναι πολύ μεγάλη χαρά να συνεργαζόμαστε με μικρότερες αθλήτριες, να τις βλέπουμε να εξελίσσονται και μέσα από αυτήν τη σχέση να προσπαθούμε να περάσουμε τη σωστή αθλητική νοοτροπία. Η συμβουλή που πάντα δίνω στις μικρές μας συμπαίκτριες είναι να δουλεύουν με προσήλωση, να κρατούν χαμηλό προφίλ και να χαίρονται το παιχνίδι. Πιστεύω πολύ στον χαρακτήρα που χτίζεται μέσα από ένα ομαδικό άθλημα και θεωρώ ότι είναι ένα εφόδιο που θα τις βοηθήσει συνολικά στη ζωή τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ