1921: Μόνο ο Παναθηναϊκός «πρωτάθλημα» κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου!
Τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν ο Παναθηναϊκός "κατακτούσε" το "πρωτάθλημα" μπάσκετ του 1921.
Αίσθηση προκάλεσε στον αθλητικό χώρο η "αποκάλυψη" ότι ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει πρωτάθλημα Ελλάδας στο μπάσκετ το 1921, τη στιγμή που τα Εθνικά πρωταθλήματα ξεκίνησαν την περίοδο 1927-28. Aς θυμηθούμε, όμως, τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζούσε τότε ο ελληνικός λαός...
«Πλαστογραφία» ΠΑΟ: Aνακάλυψαν πρωτάθλημα το 1921 και έφτασαν στα 37!
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το 1921 ήταν σε εξέλιξη ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος (1919–1922). Ονομάστηκε έτσι από το γενικευμένο πόλεμο των Συμμάχων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον οποίο ενεπλάκη και η Ελλάδα στη λεγόμενη Μικρασιατική εκστρατεία. Είναι επίσης γνωστός και ως Πόλεμος της Μικράς Ασίας και για την Τουρκία αποτελεί κομμάτι του Τούρκικου πολέμου της Ανεξαρτησίας από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις κατοχής (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, θεωρούμενη ομοίως και η Ελλάδα).
Το 1920 υπογράφηκε η Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920), η οποία καθόριζε μέχρι πού θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα ελληνικά στρατεύματα. Πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ανέτρεψαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αφού στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 δεν εξελέγη ούτε καν βουλευτής, ενώ στην Τουρκία ο Μουσταφά Κεμάλ εδραιωνόταν όλο και περισσότερο. Αυτό οδήγησε στην αποδυνάμωση του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.
Το 1921 ο Παναθηναϊκός... "αναδεικνύεται"... "νικητής"... στο "πρωτάθλημα Ελλάδας". Το μάθαμε κι αυτό μετά από έναν αιώνα. Για την ακρίβεια 98 χρόνια. Κάπου τόσο χρειάστηκαν οι ιστορικοί για να "ανακαλύψουν" την ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού. Ξεχάσατε ότι το 2008 έγινε γνωστό από πρωτοσέλιδο του αθλητικού Τύπου ότι ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου;
Πάμε να δούμε τι έχει καταγραφεί ιστορικά το 1921
- 11 Ιανουαρίου 1921: Η πρώτη μάχη του Ινονού, όπου σύμφωνα με τουρκικές πηγές οι Έλληνες γνωρίζουν την ήττα από τους Τούρκους
- 8 Φεβρουαρίου 1921: Συγκλήθηκε στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη με πρωτοβουλία των Δυνάμεων και εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς από τον πρωθυπουργό Ν. Καλογερόπουλο και της τουρκικής από το Μπεκήρ Σαμή, προκειμένου να βρεθεί λύση.
- 3 Μαρτίου 1921: H διάσκεψη διακόπηκε απότομα χωρίς να ληφθεί απόφαση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιστράτευση
- 10 Μαρτίου 1921: Οι ελληνικές δυνάμεις, αφού πρώτα κατέλαβαν το Αφιόν - Καραχισάρ, έφτασαν τελικά προ του Εσκισεχίρ συναντώντας επίμονη τουρκική αντίσταση
- 27 Μαρτίου 1921: Η δεύτερη μάχη του Ινονού, κατέληξε σε θριαμβευτική νίκη των τούρκικων δυνάμεων.
- 16 Απριλίου 1921: O πρωθυπουργός Γούναρης έφτασε στη Σμύρνη, συνοδευόμενος από τον υπουργό επί των Στρατιωτικών Ν. Θεοτόκη και είχε συνεργασία με τον αρχιστράτηγο Αν. Παπούλα, τον αρχηγό του επιτελείου Β. Δούσμανη και τον επιτελάρχη Ξ. Στρατηγό.
- 29 Μαϊου 1921: O Βασιλιάς Κωνσταντίνος αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη και συμμετείχε σε ευρεία στρατιωτική σύσκεψη, όπου ορίστηκε ως στόχος η κατάληψη της Άγκυρας.
- 30 Ιουνίου 1921: H ελληνική επίθεση επαναλήφθηκε στην μάχη του Εσκί Σεχίρ με σφοδρότητα από 4 Μεραρχίες που εξόρμησαν από την Προύσα.
- 6 Ιουλίου 1921: Tο Εσκί Σεχίρ πέφτει στα χέρια των Ελλήνων.
- 1 Αυγούστου 1921: Ξεκινά η προέλαση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος (120.000 άνδρες) μέσω της Αλμυρής Ερήμου.
- 11 Αυγούστου 1921: Ο ελληνικός στρατός παρότι διέσπασε τις δυο πρώτες αμυντικές ζώνες των Τούρκων, αλλά όχι και την τρίτη και τελευταία, αναγκάσθηκε να καθηλωθεί.
- 28 Αυγούστου 1921: Ο τουρκικός στρατός αντεπιτίθεται και τη νύχτα της 30ης προς 31η Αυγούστου η ελληνική στρατιά αναγκάσθηκε να συμπτυχθεί (τακτική υποχώρηση), επιστρέφοντας στις θέσεις εξόρμησής της (Νικομήδεια - Εσκί Σεχίρ - Σεϊντί Γαζή - Κιουτάχεια - Αφιόν Καραχισάρ - ποταμός Μαίανδρος).
Δεν μπορεί, θα υπάρχει "κενή" κάποια ημερομηνία (μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 1922, που ξεκίνησε η καταστροφή της Σμύρνης) στην οποία ο Παναθηναϊκός -εν μέσω των Ελληνοτουρκικών εχθροπραξιών- πανηγύριζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1921.
Πρώτο παιχνίδι το 1922, αλλά πρωταθλητής το 1921
Το 1919 ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαφάτης, παρακολούθησε στο Παρίσι αγώνες καλαθοσφαίρισης, κατά τη διάρκεια των Διασυμμαχικών Αθλητικών Αγώνων. Το άθλημα του μπάσκετ ήταν άγνωστο έως τότε στην Ελλάδα. Επέστρεψε στην Ελλάδα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και δημιούργησε την ομάδα καλαθοσφαίρισης, με επικεφαλής τον πολυσύνθετο αθλητή Απόστολο Νικολαΐδη. Η ίδρυση του τμήματος καταγράφεται το ίδιο έτος. Σύμφωνα με το συλλογικό έργο "Τριφύλλι 100 χρόνια", ο Γιώργος Καλαφάτης, υπήρξε παράλληλα και αθλητής των νεοσύστατων ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ του ΠΠΑΟ. Έφερε στην Ελλάδα βιβλία με κανονισμούς για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Το 1922 στο Παναθηναϊκό Στάδιο δόθηκε ο πρώτος αγώνας μπάσκετ ελληνικών ομάδων ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη ΧΑΝ. Μέλη της πρώτης αυτής ομάδας υπήρξαν οι μεγάλες μορφές του συλλόγου Καλαφάτης, Νικολαΐδης και Πανουργιάς.
Το "πρωτάθλημα" ήταν... προκριματική φάση
Το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών της ΧΑΝ Αθηνών (ομάδας η οποία συμμετείχε στο "πρωτάθλημα" που "κατέκτησε" ο Παναθηναϊκός το 1922), στο παρελθόν μετείχε στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Αθηνών, το οποίο την ίδια περίοδο οδηγούσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ως ένα είδος προκριματικής φάσης. Δεν υπήρχε Ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, ούτε ο ΣΕΓΑΣ, στον οποίο υπάγονταν αργότερα οι αθλητικές Ομοσπονδίες. Την περίοδο 1927-1928 αγωνίστηκε στον Α΄ Όμιλο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Την περίοδο 1928-1929 μετείχε στο Β΄ Όμιλο του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε τελικά από τη Νήαρ Ηστ. Εν συνεχεία επρόκειτο να μετέχει σε αγώνα διαβάθμισης εναντίον του Εθνικού ΓΣ, όμως ο τελευταίος παραιτήθηκε υπέρ της ΧΑΝ, η οποία κατέλαβε την 3η θέση.