Ολυμπιακός: Κανείς δεν είναι σίγουρος για τη νέα σεζόν
Μπορεί ορισμένοι ξένοι παίκτες να έχουν κλειστά συμβόλαια, αλλά κανένας δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την θέση του στο ρόστερ του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν.
Είναι γεγονός πως φέτος το καλοκαίρι η ΚΑΕ Ολυμπιακός προχώρησε σε μία μικρή αλλαγή φιλοσοφίας στο κομμάτι των μεταγραφών. Αποφάσισε να υπογράψει αρκετά κλειστά συμβόλαια με τους νεοαποκτηθέντες ξένους παίκτες των Πειραιωτών (ενώ είχε πάντα την άποψη για 1+1), δείχνοντας εμπιστοσύνη στις επιλογές του Ντέιβιντ Μπλατ. Οι Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Ζακ ΛεΝτέι και Γιάνις Τίμα, έχουν κλειστό συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν με τους «ερυθρόλευκους», αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την παρουσία τους στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς. Κανείς δεν είναι σίγουρος. Άπαντες κρίνονται. Εδώ αυτό ισχύει ακόμη και για τους Έλληνες, που έχουν και εκείνοι συμβόλαιο για τη νέα χρονιά, δεν θα ισχύσει για τους ξένους;
Ο Ντέιβιντ Μπλατ έκανε τις επιλογές του, αλλά οι περισσότερες από τις κινήσεις που έγιναν, δεν τον δικαίωσαν. Εύλογα, βέβαια, κάποιος θα σχολιάσει πως και ο προπονητής λειτούργησε ανάλογα με τα χρήματα που είχε στα χέρια του. Προφανώς, διαφορετικές επιλογές θα έκανε αν είχε μεγαλύτερο μπάτζετ και δύσκολα θα κατέληγε σε ψηλό από το πρωτάθλημα του Ισραήλ, δίχως εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας, όπως έγινε με τον Ζακ ΛεΝτέι. Καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Στη Νταρουσάφακα, άλλωστε, την σεζόν 2016-2017, είχε πραγματοποιήσει εύστοχες επιλογές, καθώς είχε για ξένους στο ρόστερ του ποιοτικούς παίκτες, όπως τους Μπραντ Γουοναμέικερ, Γουίλ Κλάιμπερν, Σκότι Γουίλμπεκιν και Αντριέν Μοερμάν. Ο πρώτος πήγε στο ΝΒΑ και στους Μπόστον Σέλτικς, ο δεύτερος είναι πλέον πρωταγωνιστής στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο τρίτος έγινε ο ηγέτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ ο τέταρτος διαπρέπει φέτος με την Αναντολού Εφές, φτάνοντας μαζί της έως και το Φάιναλ Φορ της Βιτόρια. Ο Αμερικανοϊσραηλινικός τεχνικός, λοιπόν, είναι γεγονός πως φημίζεται για το εύστοχο μάτι του στο να διαλέγει αξιόλογους παίκτες, βλέποντας την προοπτική που έχουν, αλλά αυτή την φορά στον Ολυμπιακό, ουσιαστικά, δεν του βγήκε ούτε μία επιλογή.
Τα κλειστά συμβόλαια σε τρεις
Για τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο Ολυμπιακός έδωσε 100.000 ευρώ στη Παρτιζάν και υπέγραψε μαζί του για τρεις σεζόν (2+1), με τα δύο πρώτα χρόνια να είναι κλειστά. Με την ίδια συμφωνία (2+1) έφερε στο μεγάλο λιμάνι και τον Ζακ ΛεΝτέι, αποκτώντας τον από την (άσημη) Χάποελ Γκιλμπόα από το πρωτάθλημα του Ισραήλ. Δύο παίκτες, μάλιστα, οι οποίοι είναι ρούκι φέτος σε επίπεδο Ευρωλίγκας και κανείς δεν ήξερε αν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις στο κορυφαίο επίπεδο. Κλειστό συμβόλαιο και στον «ακριβό» Γιάνις Τίμα (2+1), για τον οποίο επέμενε ο Ντέιβιντ Μπλατ.
Οι Πειραιώτες μάλιστα εδώ έκαναν την δική τους οικονομική υπέρβαση, καθώς το ετήσιο κασέ του Λετονού σουτέρ έφτασε στις 800.000 ευρώ! Εδώ πήρε εντελώς πάνω του την συγκεκριμένη επιλογή ο Ντέιβιντ Μπλατ, καθώς επέμενε για την χρησιμότητα του στο ρόστερ και οι Αγγελόπουλοι του έκαναν το χατίρι. Μία κίνηση που εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία. Οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν στο μεγάλο λιμάνι και τον Αξέλ Τουπάν, με διετές συμβόλαιο, με την διοίκηση να έχει το δικαίωμα να τον κρατήσει και για τη νέα αγωνιστική χρονιά.
Κανείς από τους προαναφερόμενους όμως δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά. Ορισμένα καλά ματς από τον καθένα, εκλάμψεις, αλλά τίποτα παραπάνω. Για όλους υπήρχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε αυτές.
Δεν έγινε πρωταγωνιστής ο Γουίλιαμς-Γκος
Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δεν μπόρεσε να ηγηθεί της προσπάθειας και να γίνει πρωταγωνιστής. Με αρκετά σκαμπανεβάσματα στις εμφανίσεις του, ενώ στα κρίσιμα σημεία των αγώνων που η μπάλα «έκαιγε», τα σουτ που έπαιρνε πάνω του έβρισκαν σίδερο. Προς το τέλος της κανονικής περιόδου μάλιστα… κατέρρευσε από την πίεση. Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον στήριξε όσο κανέναν άλλο παίκτη στο ρόστερ του, είχε από τους μεγαλύτερους χρόνους συμμετοχής στην ομάδα, αλλά στα μεγάλα ματς αποδείχτηκε «λίγος». Ορισμένες φορές σου δημιουργούσε και την εντύπωση πως δεν είχε καταλάβει απόλυτα το μέγεθος του συλλόγου στον οποίο αγωνίζεται.
ΛεΝτέι: Το «4άρι» που αποκτήθηκε για σέντερ
Ο Ζακ ΛεΝτέι (για τον οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν) αποκτήθηκε για τον ρόλο του σέντερ στον Ολυμπιακό, αλλά στη πράξη αποδείχτηκε πως είναι περισσότερο «4άρι» και λιγότερο «5άρι». Ο παίκτης όχι μόνο το έδειχνε με την απόδοση του στο παρκέ, αλλά και το σχολίαζε συχνά-πυκνά στις δηλώσεις του: «Παιδιά, πάουερ-φόργουορντ είμαι, αλλά αφού με θέλει για σέντερ ο κόουτς, θα το παλέψω», ουσιαστικά έλεγε με τον τρόπο του. Από ένα σημείο και μετά κατάλαβε το λάθος του και ο Ντέιβιντ Μπλατ, με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιεί κυρίως στο πόστο του πάουερ-φόργουορντ και λιγότερο σε εκείνο του σέντερ.
Μπορεί στο Ισραήλ να έκανε πράγματα και θαύματα, αλλά η Ευρωλίγκα είναι άλλη υπόθεση, όπως και είναι διαφορετικό το επίπεδο των αντιπάλων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Έχει ταλέντο και έφεση στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι, μπορεί να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά στην άμυνα οι αδυναμίες του ήταν τρανταχτές. Οι Πειραιώτες είχαν ανάγκη από ένα «5άρι» με έφεση στην άμυνα και ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, έναν σκληροτράχηλο υπερασπιστή του «ερυθρόλευκου» καλαθιού, αλλά αυτό τον ρόλο ο Ζακ ΛεΝτέι δεν μπορούσε να τον υπηρετήσει.
Η απογοήτευση με τον Τίμα
Ο Αμερικανός τεχνικός ανέμενε από τον Γιάνις Τίμα να προσφέρει αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, να γίνει ο «εκτελεστής» των Πειραιωτών, δίνοντας γενικά τόνωση στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, αλλά εξελίχτηκε στη μεγαλύτερη απογοήτευση της σεζόν. Αποτέλεσμα; Να παραχωρείται δανεικός στη Χίμκι στα μέσα Μάρτη, καθώς δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Το εντυπωσιακό είναι πως πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στη Ρωσία και είναι απορίας άξιο πως ήταν… φάντασμα του καλού εαυτού του στο μεγάλο λιμάνι. Κάπου τα μπέρδεψε και ο Ντέιβιντ Μπλατ με τα τρία «3άρια» στο ρόστερ (Παπανικολάου, Τίμα, Τουπάν) και από ένα σημείο και μετά έχασε τον Λετονό, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά. Να πούμε και μία μαύρη αλήθεια; Είχε άδικο ο Ιωάννης Παπαπέτρου το καλοκαίρι που αποχώρησε; Διότι ο αθλητής έφυγε για τον Παναθηναϊκό, όχι για το οικονομικό, αλλά και για τον ρόλο του. Αν έμενε, θα ήταν πίσω από τον κάθε Τουπάν και Τίμα…
«Χάθηκε» στο ροτέισον ο Τουπάν
Όσον αφορά τον Αξέλ Τουπάν, ο Γάλλος ήρθε στον Πειραιά από την Ζαλγκίρις ως «πολυεργαλείο», σαν ένας παίκτης που θα αναλάμβανε τους σπέσιαλ αμυντικούς ρόλους, αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα, δίνοντας ώθηση στους Πειραιώτες και στο παιχνίδι του ανοιχτού γηπέδου. Αν και ξεκίνησε καλά, από ένα σημείο και μετά «χάθηκε» στο ροτέισον αγωνιστικά, ενώ και πνευματικά έδειχνε πως τον ενδιαφέρουν περισσότερο προσωπικά και εξωαγωνιστικά θέματα, εμφανίζοντας σημάδια… τουρίστα. Είχε παράπονα για τον χρόνο συμμετοχής του, η απόδοση του έπεφτε, ενώ η ρήξη του με τους «ερυθρόλευκους» κορυφώθηκε με την διαφωνία του στον διακανονισμό των οφειλών. Αποτέλεσμα; Εδώ και λίγες μέρες να έχει θέσει τον εαυτό του εκτός ομάδας.