Ολυμπιακός: Οι κανόνες του Μπαρτζώκα

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που έχει ζητήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας από τους παίκτες του ενόψει της νέας σεζόν στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Ολυμπιακός: Οι κανόνες του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του ενόψει της νέας σεζόν, η οποία θα είναι και ιστορική, καθώς ο σύλλογος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Οι Αγγελόπουλοι έχουν υψηλούς στόχους, εκτόξευσαν το μπάτζετ της ομάδας στα ύψη και δημιούργησαν (σε συνεργασία με τον προπονητή πάντα) ένα γεμάτο και πληρέστατο ρόστερ σε όλες τις θέσεις. Πλέον, η μπάλα πέφτει και στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί εύστοχα το υλικό του, διαμορφώνοντας μία ομάδα που θα συνδυάσει την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι της. Και κυρίως το να φτιάξει ένα σύνολο το οποίο θα κερδίζει, έχοντας το πνεύμα του νικητή. Όπως έχουμε πει άλλωστε, φέτος στόχος του Ολυμπιακού είναι να κατακτήσει όλους τους τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει μία ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία, βάζει κανόνες στο παιχνίδι του, παρουσιάζει ένα πειθαρχημένο παιχνίδι και ζητά συγκεκριμένα πράγματα από τους παίκτες του. Αυτό κάνει και φέτος, έχοντας βέβαια πλέον και καλύτερους μπασκετμπολίστες ώστε να αποδώσουν το μπάσκετ που θέλει. Κρατήστε το γεγονός πως αυτό το καλοκαίρι, η ομάδα του Ολυμπιακού δεν δυνάμωσε μόνο στο κομμάτι της επίθεσης, αλλά και της δημιουργίας. Ο Λούκα Βιλντόζα είναι εξαιρετικός πασέρ, ικανότατος στις συνεργασίες πικ εν ρολ και ξέρει να διαβάζει σωστά το παιχνίδι. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ μπορεί να μην είναι αρτίστας στον τομέα των ασίστ, αλλά μπορεί να πασάρει ξεκάθαρα καλύτερα (αλλά και περισσότερο) από τον Αϊζάια Κάνααν. Παράλληλα, ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ένα «4άρι» που έχει ευχέρεια στην πάσα και μπορεί να συμμετέχει στην καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Κίνηση μακριά από την μπάλα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ζητά επίμονα από τους παίκτες του να πασάρουν περισσότερο και να ντριμπλάρουν λιγότερο. Διότι με αυτόν τον τρόπο, ψάχνοντας την έξτρα πάσα, είτε θα βγουν ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, είτε και εύκολα καλάθια μέσα στη ρακέτα. Για το τελευταίο, ο προπονητής του Ολυμπιακού ζητάει κάθε φορά να υπάρχει κίνηση μακριά από τη μπάλα, ώστε με τα σωστά κοψίματα των παικτών στο «ζωγραφιστό» να βγαίνουν αμαρκάριστοι και να τελειώνουν τις φάσεις.

Σε αυτό το κομμάτι είναι μετρ του είδους ο καταπληκτικός Σάσα Βεζένκοφ, στην εξίσωση έχει μπει και ο Άλεκ Πίτερς, ενώ θα δείτε στο άμεσο μέλλον πως έχει ταλέντο σε αυτό το κομμάτι και ο Εβάν Φουρνιέ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει σε όλα τα συστήματά του, οι παίκτες του να είναι σε εγρήγορση στην επίθεση και όταν η αντίπαλη άμυνα στέλνει δεύτερο παίκτη πάνω σε παίκτη του Ολυμπιακού, εκείνος να βλέπει τον ελεύθερο «ερυθρόλευκο», να του πασάρει και να τελειώνει τη φάση. Φανταστείτε για παράδειγμα, ο Ουόκαπ να πασάρει στον Ντόρσεϊ, εκείνος να δίνει στην αδύναμη πλευρά στον Παπανικολάου, ο οποίος να κινείται για μπάσιμο μέσα στη ρακέτα, να βλέπει δεύτερο αντίπαλο να του έρχεται και εκείνος να βρίσκει τον ελεύθερο Βεζένκοφ να κινείται μέσα στη ρακέτα. Πάσα, καλάθι, εύκολος πόντος, η αποθέωση του ομαδικού μπάσκετ.

Θα ποντάρει στο πικ εν ρολ

Ο Ολυμπιακός φέτος θα επιδιώξει να ποντάρει στο πικ εν ρολ, έχοντας ικανότατους κοντούς, αλλά και ψηλούς, για να βγάλουν αυτή τη συνεργασία. Θέλει όμως από τα πικ εν ρολ να βγαίνουν και επιπλέον φάσεις. Αν ο ψηλός δεν καταφέρει να τελειώσει τη φάση, ζητά την πάσα έξω και ακολούθως την έξτρα πάσα, η οποία θα πιάσει απροετοίμαστη την αντίπαλη άμυνα. Ο Ράιτ, δηλαδή για παράδειγμα, να πασάρει έξω στον Ουόκαπ και ακολούθως εκείνος να βρίσκει αμέσως το «2άρι» ή το «3άρι» που θα έχει κινηθεί μακριά από τη μπάλα για το ελεύθερο σουτ. Γενικότερα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ζητά υπομονή από τους παίκτες του στην επίθεση. Να παίζουν γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, και σε σετ επιθέσεις των 24 δευτερολέπτων, να αξιοποιούν τον χρόνο, ολοκληρώνοντας ορθολογικά τις κατοχές τους.

Γενικότερα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δουλεύει φέτος αρκετά και το κομμάτι στα σκριν. Θέλει, δηλαδή, οι παίκτες του να τοποθετούνται σωστά μέσα στο παρκέ, ώστε να δίνουν και χώρους στους συμπαίκτες τους, είτε για διεισδύσεις μέσα στη ρακέτα, είτε και για ελεύθερα σουτ. Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν πρόκειται να αλλάξει τη φιλοσοφία του με τις αλλαγές. Έχει συγκεκριμένο τρόπο που αλλάζει τους παίκτες του. Ξεκινάει με συγκεκριμένη πεντάδα (ενδεχομένως θα πάει με Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ, Βεζένκοφ, Ράιτ στο Σούπερ Καπ) και ακολούθως θα βάζει στο παρκέ τους Πίτερς, Γκος, Βιλντόζα για το δεύτερο δεκάλεπτο. Έχει συγκεκριμένα σχήματα, τα οποία δύσκολα θα τα αλλάξει. Μία φιλοσοφία που μέχρι στιγμής τον έχει δικαιώσει και φέτος θα έχει την πολυτέλεια να την πράξει έχοντας και ρόστερ με υψηλότερη ποιότητα.

Αυτά θέλει στην άμυνα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην περιφέρεια, όταν ο Ολυμπιακός θα έχει να αντιμετωπίσει ικανότατους γκαρντ με έφεση στο σουτ, στο σκορ και στη ντρίμπλα, ζητά αυστηρά να παίξει η ομάδα του «όβερ» σε όλα τα πικ εν ρολ. Δηλαδή, ξεκάθαρη πίεση πάνω στον αντίπαλο παίκτη ώστε να μη σουτάρει, με τον ψηλό να βγαίνει για βοήθεια. Το τονίζουμε αυτό, διότι αυτό θα επιχειρήσει να κάνει στο ερχόμενο Σούπερ Καπ, όπου όλα δείχνουν πως θα έχουμε «αιώνιο» τελικό.