Ολυμπιακός: O ρόλος του Φουρνιέ και ο Μπαρτζώκας

Αυτά που θα ζητήσει ο Γιώργος Μπαρτζώκας για τον Εβάν Φουρνιέ, αλλά και το σχόλιο του Έλληνα κόουτς για τον Γάλλο φόργουορντ. 

Ολυμπιακός: O ρόλος του Φουρνιέ και ο Μπαρτζώκας

Είχε ενδιαφέρον η πρόσφατη τοποθέτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα για τη φετινή μεταγραφή του Εβάν Φουρνιέ στον Ολυμπιακό. Ο Έλληνας τεχνικός, με ειλικρίνεια, σχολίασε τα εξής: «Είχε πρόταση από το ΝΒΑ, αλλά ήθελε να έρθει στον Ολυμπιακό. Συμφώνησε αμέσως με την ομάδα για το οικονομικό, αλλά ήθελε να μιλήσει μαζί μου. Με εντυπωσίασε το γεγονός πως δεν μου έκανε καμία αναφορά για τον ρόλο του. Οι μεγάλοι παίκτες δεν ασχολούνται με αυτά, επιβάλλουν την παρουσία τους με την κλάση τους. Το μόνο που με ρώτησε, ήταν το αν τον θέλω στην ομάδα, το αν πιστεύει πως τον χρειάζομαι.

Εγώ προσωπικά του έκανα μόνο μία ερώτηση. Αν ύστερα από την καριέρα που έχει κάνει στο ΝΒΑ, αλλά και τα χρήματα που έχει βγάλει, αν έχει ακόμη μεγάλο κίνητρο για διάκριση. Γιατί του τόνισα πως η κατάσταση εδώ στον Ολυμπιακό δεν θα είναι εύκολη. Μου ξεκαθάρισε πως πάντα έχει κίνητρο και τρανό παράδειγμα είναι πως δεν έλλειψε ποτέ κανένα καλοκαίρι από την εθνική του ομάδα, κάτι που δεν είχε να κάνει με λεφτά. Μόλις τέλειωσε η κουβέντα μας υπέγραψε».

Η δήλωση αυτή του Γιώργου Μπαρτζώκα, δείχνει την πίστη του προς τον παίκτη, αλλά και τη «δίψα» του Εβάν Φουρνιέ να πετύχει και να διακριθεί με τον Ολυμπιακό. Ας αναλύσουμε όμως το πλάνο που έχει ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» ως προς την αξιοποίηση του Γάλλου μπασκετμπολίστα. Στόχος του είναι να αξιοποιήσει στη θέση «3» τον αθλητή, χρησιμοποιώντας τον στη βασική πεντάδα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού γνωρίζει τις δυνατότητες του παίκτη και θέλει να αξιοποιήσει τα ταλέντα του. Ο Εβάν Φουρνιέ είναι καταπληκτικός στην κίνηση μακριά από τη μπάλα, ξέρει να κινείται μακριά από αυτήν και να τελειώνει τις φάσεις. Οι Πειραιώτες το έκαναν πρόπερσι έξοχα με τον Σάσα Βεζένκοφ, φέτος θα το κάνουν εξίσου καλά και με τον Γάλλο.

Πρόκειται για έναν παίκτη με μεγάλη ικανότητα στην επίθεση. Έχει καλό χέρι από την περιφέρεια, τόσο όντας ελεύθερος, όσο και μετά από ντρίμπλα. Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να βγάλει φάσεις για εκείνον, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να του δίνει και το ελεύθερο να πηγαίνει στο «ένας με έναν». Ήδη στα πρόσφατα φιλικά στην Κρήτη πήρε πάνω του αρκετές κατοχές. Ναι μεν ήταν άστοχος, κάτι λογικό καθώς χρειάζεται χρόνο, αλλά είναι και ένα δείγμα του πρωταγωνιστικού ρόλου που θα έχει στην ομάδα ενόψει της νέας σεζόν. Σε όλα αυτά προσθέστε πως είναι καταπληκτικός στο να βγαίνει έξυπνα από τα σκριν και να δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του.

Ο Εβάν Φουρνιέ είναι και ένας εξαιρετικός χειριστής της μπάλας και δεν είναι τυχαίο πως διαθέτει το ταλέντο και τις δυνατότητες να αγωνιστεί άνετα τόσο στο «1», όσο και στο «2», πέρα από τη θέση «3». Ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου, πασάρει με ευχέρεια και είναι αρτίστας στις συνεργασίες πικ εν ρολ. Με αυτόν στο παρκέ, ο Ολυμπιακός θα μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον από τρεις θέσεις, κάτι που ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να το εκμεταλλευτεί. Ένα από τα προτερήματα του Εβάν Φουρνιέ είναι και ο χαρακτήρας που δείχνει στα παιχνίδια που κρίνονται στα τελευταία λεπτά και δευτερόλεπτα. Πρόκειται για έναν αθλητή που δεν φοβάται την ευθύνη. Αντιθέτως, την αναζητά. Είναι μαθημένος να βάζει μεγάλα σουτ όταν η μπάλα... καίει και αυτό θα επιχειρήσει να κάνει και φέτος με την ερυθρόλευκη φανέλα.