To ΣΕΦ επιβάλλεται να περάσει στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει το ΣΕΦ, να το αναγεννήσει, να του κάνει ριζική ανακαίνιση - Μονόδρομος να γίνει πράξη, για ένα στάδιο που μαράζι από προβλήματα. 

To ΣΕΦ επιβάλλεται να περάσει στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον βασικό αιμοδότη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ένα ιστορικό γήπεδο, ένα σημείο αναφοράς του ελληνικού αθλητισμού, το οποίο όμως εδώ και 15 χρόνια έχει εμφανίσει πολλά προβλήματα. Υπάρχουν σημαντικές φθορές, αναξιοποίητοι χώροι, ενώ και το γεγονός πως υπάρχει στίβος στην κεντρική σάλα δεν βοηθάει στο να το αξιοποιήσει η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού όπως θέλει και επιθυμεί. Υπάρχει θέμα στον κλιματισμό, το οποίο δεν διορθώθηκε στον επιθυμητό βαθμό και γενικότερα το ΣΕΦ χρειάζεται ριζική ανανέωση. Δεν είναι ψέμα πως αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος αλλά και ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας, το ΣΕΦ ενδεχομένως να είχε τη... μοίρα των υπόλοιπων ολυμπιακών ακινήτων. Κατεστραμμένο, ρημαγμένο, παρατημένο. Υπενθυμίζεται πως το ΣΕΦ εγκαινιάστηκε το 1985 και του χρόνου γίνεται 40 ετών.

Παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που εμφανίζει το γήπεδο, η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει καταφέρει να το συντηρήσει. Έχει κάνει αρκετές επενδύσεις, το… κρατάει στη ζωή, με τους Αγγελόπουλους, έχοντας αίσθημα ευθύνης προς το φίλαθλο κοινό, να κάνουν συνεχώς ανακαινίσεις - αναβαθμίσεις. Έχουν ρίξει ήδη πολλά λεφτά για κάτι που πρακτικά δεν είναι περιουσία τους. Για ένα γήπεδο το οποίο νοικιάζουν. Η διοίκηση των Πειραιωτών συζητάει τα τελευταία χρόνια με το κράτος για την παραχώρηση του ΣΕΦ, όπως ακριβώς συνέβη με το ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό, αλλά το θέμα έχει κολλήσει. Να τονίσουμε πως ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να αναλάβει το γήπεδο, αλλά το θέμα είναι πως θέλει να γίνει επί ίσοις όροις. Ο Παναθηναϊκός πήρε στα χέρια του το ΟΑΚΑ, ένα πιο νέο και σύγχρονο γήπεδο, καθαρά μπασκετικό, με μεγαλύτερη χωρητικότητα σε θέσεις. Αυτό σημαίνει και παραπάνω έσοδα σε βάθος χρόνου, είτε από τους αγώνες είτε από τις συναυλίες και όχι μόνο. Οι Πειραιώτες, όμως, θα έχουν πάρει ένα γηραιότερο στάδιο, όχι καθαρά μπασκετικό και με μικρότερη χωρητικότητα, στο οποίο θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Θα πρέπει, λοιπόν, και το κράτος να βάλει το χέρι του, ώστε να υπάρχει ισονομία. Ο Ολυμπιακός θέλει το γήπεδο για να το αναγεννήσει, να το κάνει... παλάτι, ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, αλλά επιβάλλεται να υπάρξει συμβολή και από το κράτος.

Εφόσον το γήπεδο περάσει στον Ολυμπιακό, οι Πειραιώτες θα επιχειρήσουν να κάνουν την κεντρική σάλα του ΣΕΦ ένα καθαρά μπασκετικό γήπεδο, το οποίο μπορεί να φτάσει τις 16.000 θέσεις. Ο στίβος θα φύγει, θα μπουν νέες και πολυτελείς θέσεις, ενδεχομένως να υπάρξει και η δυνατότητα να φτιαχτούν και σουίτες. Έχει υπάρξει μελέτη και το κόστος για να γίνει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ένα υπερσύγχρονο γήπεδο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 30 και 40 εκατομμυρίων ευρώ! Και θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να γίνει όπως πρέπει.

Δεν πρόκειται για… απειλή, μην παρεξηγηθούμε, αλλά αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί έτσι, δεν θα αργήσει η ώρα που ο Ολυμπιακός θα σκεφτεί το σενάριο να αποχωρήσει από το ΣΕΦ στο άμεσο μέλλον. Να βρει χώρο και εγκαταστάσεις, ώστε να φτιάξει το δικό του γήπεδο. Και μετά ποιος θα αναλάβει και πώς θα… ζήσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας; Καλώς ή κακώς, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μονόδρομος για τις αθλητικές κρατικές εγκαταστάσεις. Και οι Αγγελόπουλοι έχουν όλη την καλή διάθεση να φτιάξουν... παλάτι, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τους γύρω χώρους, οι οποίο ανήκουν στον δήμο Πειραιά.