Ολυμπιακός: Η μπάλα σε Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ

Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ αποκτήθηκαν για να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ολυμπιακό και να ηγηθούν της ομάδας στη νέα εποχή.

Ολυμπιακός: Η μπάλα σε Βεζένκοφ και Ντόρσεϊ

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που το «εμείς» βρίσκεται πάνω από το «εγώ». Ένα σύνολο που λειτουργεί με τη νοοτροπία «όλοι για έναν και ένας για όλους». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει περάσει στους παίκτες τη φιλοσοφία του ομαδικού μπάσκετ. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, περισσότερες πάσες και λιγότερες ντρίμπλες, με στόχο να βγουν φάσεις που θα φέρουν πόντους μέσα από την καλή ομαδική συμπεριφορά. Την τελευταία τριετία, άλλωστε, οι Πειραιώτες έχουν παρουσιάσει αντικειμενικά ένα εντυπωσιακό και θελκτικό μπάσκετ, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους, κερδίζοντας τον σεβασμό και το χειροκρότημα από φίλους και εχθρούς.

Όμορφες φάσεις, έξοχες ασίστ, με τον κάθε παίκτη να συνεισφέρει ενεργά στη δημιουργία, ψάχνοντας το λεγόμενο εύκολο καλάθι. Δεν ήταν τυχαίο πως σε αρκετά ματς των «ερυθρολεύκων» βλέπαμε και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Υπήρχαν ματς που ξεχώριζαν οι Φαλ και Ουόκαπ και άλλα στα οποία έκαναν τη διαφορά οι Πίτερς και Παπανικολάου. Αναμετρήσεις στις οποίες ο Σακίλ Μακ Κίσικ ήταν κομβικός για τη θετική έκβαση της αναμέτρησης, αγώνες στους οποίους ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν ασταμάτητος και σε άλλους που ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έβαζε τη... σφραγίδα του.

Πέρσι, όμως, ειδικά ύστερα από την αποχώρηση των Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Σλούκα, παρουσιάστηκε θα λέγαμε μία έλλειψη... ηγέτη. Η παρουσία, δηλαδή, ενός παίκτη-πρωταγωνιστή, ο οποίος θα έκανε τη διαφορά στα δύσκολα, ο οποίος θα ήταν το ξεκάθαρο σημάδι αναφοράς στην επίθεση. Ο αθλητής που θα έδινε την επιθυμητή επιθετική ώθηση, που θα ζήταγε την μπάλα όταν αυτή θα... έκαιγε. Ο παικταράς που θα έδινε τις νίκες στο τέλος, αλλά και που θα κράταγε όρθια την ομάδα του στις κρίσιμες στιγμές.

Παίκτες-πρωταγωνιστές με ηγετική προσωπικότητα

Καλό το ομαδικό μπάσκετ, υπέροχη η καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά αυτό θα πρέπει να συμπορευτεί και με παίκτες-πρωταγωνιστές. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ζήτησε να επιστρέψουν στο μεγάλο λιμάνι δύο γνώριμοι παίκτες του, οι οποίοι όχι μόνο ξέρουν το σύστημα του Ολυμπιακού, αλλά διαθέτουν και το ταλέντο να κάνουν τη διαφορά στα δύσκολα. Δύο μπασκετμπολίστες με ξεκάθαρη έφεση στο σκορ και στο σουτ, δύο αθλητές με ηγετική προσωπικότητα, οι οποίοι όχι μόνο δεν φοβούνται όταν η μπάλα… καίει, αλλά αναζητούν και ευθύνες. O λόγος φυσικά για τον MVP της Ευρωλίγκας το 2023, Σάσα Βεζένκοφ, αλλά και για έναν από τους καλύτερους σούτινγκ γκαρντ στην κορυφαία διοργάνωση, Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Τα ταλέντα τους

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, ενόψει της νέας σεζόν σαφώς και θα συνεχίσει να μας παρουσιάζει το θελκτικό ομαδικό μπάσκετ, αλλά πλέον θα έχει και δύο ξεκάθαρα σημεία αναφοράς στην επίθεσή του. Η μπάλα θα πηγαίνει στον Βεζένκοφ, ο οποίος πέρα από το αξιόπιστο περιφερειακό του σουτ θα επιχειρήσει να συνεχίσει να μαγεύει με τον υπέροχο τρόπο που κινείται μακριά από την μπάλα, τελειώνοντας με υποδειγματικό τρόπο τις φάσεις, κάνοντας τα δύσκολα να μοιάζουν με εύκολα. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα να σκοράρει χωρίς ντρίμπλα, αλλά πλέον μπορεί να σκοράρει και με κάθε τρόπο. Παίζοντας με πρόσωπο, παίζοντας με πλάτη, ακόμη και μετά από ντρίμπλα. Η ποιότητά του δεδομένη και οι Πειραιώτες ξέρουν να αξιοποιούν στην πράξη το πολύπλευρο ταλέντο του.

Ο Ντόρσεϊ επέστρεψε στον Ολυμπιακό με τεράστιο κίνητρο. Θέλει να αποδείξει πως είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρωλίγκα. Έχει ήσυχο το κεφάλι του για το μέλλον του, καθώς υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, και με την ερυθρόλευκη φανέλα θέλει να δείξει την κλάση του. Η μπάλα θα πηγαίνει σε εκείνον, ταιριάζει εξαιρετικά δίπλα στον Τόμας Ουόκαπ, με τον ομογενή γκαρντ έτοιμο να μας προσφέρει τα… καλούδια του.

Αποτελεσματικότητα στις φάσεις ένας με έναν, ικανότητα στο σουτ μετά από ντρίμπλα, ένα αρκετά βελτιωμένο περιφερειακό σουτ, αλλά και ευχέρεια στο να διεισδύει στη ρακέτα. Επίσης; Πρόκειται αναμφίβολα για έναν παίκτη που διαθέτει... κρύο αίμα όταν η μπάλα… καίει. Η μπάλα, λοιπόν, θα πάει σε εκείνους. Ο κάθε παίκτης στον Ολυμπιακό έχει τον ρόλο του και ο δικός τους θα είναι να ηγηθούν της «ερυθρόλευκης» επίθεσης ενόψει της νέας σεζόν. Θα είναι τα ξεκάθαρα επιθετικά όπλα των Πειραιωτών. Και αν πέρσι υπήρξαν παιχνίδια και στιγμές που στο τέλος η μπάλα δεν ήξερες σε ποιον θα πάει για να αναλάβει το κρίσιμο σουτ, φέτος δεν θα υπάρχουν τέτοια άγχη...