Ολυμπιακός: Τρίποντο, ριμπάουντ, ταχύτητα - Έτσι χτίστηκε η φετινή ομάδα
Τρεις ήταν οι τομείς στους οποίους έδωσε φέτος έμφαση ο Γιώργος Μπαρτζώκας - Να γίνει o Ολυμπιακός ικανότερος στο τρίποντο, να δυναμώσει στο ριμπάουντ και να παίξει περισσότερο γρήγορο μπάσκετ.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τις τελευταίες μέρες μπορεί να χαμογελά με ευχαρίστηση. Και αυτό καθώς είδε για πρώτη φορά όλους τους παίκτες του να προπονούνται μαζί με την ομάδα. Και τους 15 αθλητές του. Στο πρόγραμμα της ομάδας επανήλθε ο Κώστας Σλούκας, ενώ υπενθυμίζεται πως μαζί με τους νταμπλούχους Ελλάδας λαμβάνουν μέρος και οι νεαροί Ιωσήφ Κολοβέρος (γκαρντ, 1,86 μ., 20 ετών) και Παναγιώτης Τσάμης (πάουερ φόργουορντ, 2,05 μ., 20 ετών). Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν την προετοιμασία τους για το Σούπερ Καπ, στο οποίο θα αγωνιστούν το Σάββατο, πρώτα κόντρα στον Προμηθέα (21.00), ενώ στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουν στον τελικό τον νικητή του ζευγαριού Παναθηναϊκός - Κολοσσός. Στόχος των «ερυθρολεύκων» να κατακτήσουν και αυτό το τρόπαιο, συνεχίζοντας να κάνουν επίδειξη δύναμης εντός των τειχών.
Το μπάσκετ αλλάζει και εξελίσσεται
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Με αφορμή το γεγονός πως η ομάδα του Πειραιά πλέον προπονείται πλήρης και σε συνδυασμό και με τα φιλικά ματς που έδωσε στην Κύπρο, έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε τη φιλοσοφία με την οποία χτίστηκε το φετινό σύνολο. Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να χτίσει το ρόστερ του με συγκεκριμένη φιλοσοφία. Έχοντας το βλέμμα του όχι τόσο στο παρελθόν όσο κυρίως στο παρόν και ειδικά στο μέλλον.
Το πικ εν ρολ συνεχίζει να βασιλεύει. Είναι μία συνεργασία αλλά και ένας τρόπος ανάπτυξης που θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας, αλλά αυτό πλέον δεν φτάνει. Το μπάσκετ αλλάζει, προχωράει, εξελίσσεται. Ενδεχομένως πριν από δέκα χρόνια να ήταν το ιδανικό να έχεις τουλάχιστον έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ, ένα «τεσσάρι» που να παίζει με πλάτη και έναν αθλητικό σέντερ που να τελειώνει τις πικ εν ρολ συνεργασίες. Πλέον, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει στην ταχύτητα, στον ρυθμό, στην ένταση, στην αθλητικότητα, στην επίθεση, στις περισσότερες κατοχές και φυσικά στο τρίποντο. Όποια ομάδα έχει πλέον για «όπλο» της το περιφερειακό σουτ, θα έχει και περισσότερες πιθανότητες να φτάσει ψηλά. Αντιθέτως, όποιος δεν έχει ταλέντο πίσω από τα 6,75 μέτρα, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Το μακρινό σουτ πλέον παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στο ευρωπαϊκό αλλά και στο παγκόσμιο μπάσκετ.
Το σπορ επίσης έχει... ψηλώσει. Έχει πάει περισσότερο στο ύψος, στο μέγεθος, σε όλες τις θέσεις, ενώ είναι σημαντικός τομέας και τα ριμπάουντ. Στην άμυνα σού δίνουν τη δυνατότητα να τρέξεις γρήγορα στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ με τα επιθετικά όχι μόνο σκοράρεις με δεύτερες προσπάθειες αλλά κόβεις και τον ρυθμό στον αντίπαλο.
Nα τονίσουμε πως πέρσι (2021-2022) ο Ολυμπιακός είχε την 11η καλύτερη επίδοση στο τρίποντο (35.3%) στην κανονική διάρκεια της EuroLeague, ενώ στα ριμπάουντ ήταν 9ος (33.5). Δύο τομείς στους οποίους η ομάδα φέτος θα επιδιώξει να παρουσιαστεί καλύτερη και περισσότερο αποτελεσματική.
Παίκτες που σουτάρουν, ψηλοί με μέγεθος
Μπορεί, λοιπόν, ο Αϊζάια Κάνααν να υστερεί σε ύψος (1,83 μ.), αλλά είναι ένας τρομερός σουτέρ με 41% από την περιφέρεια πέρσι στην Ευρωλίγκα. Ένας γκαρντ με έφεση στο σκορ και με δυνατό κορμί. Ο Άλεκ Πίτερς δεν έχει το ονειρικό παιχνίδι με πλάτη του Γιώργου Πρίντεζη, αλλά είναι ένας από τους κορυφαίους φόργουορντ που σουτάρουν καλά από την περιφέρεια. Σε όλη την καριέρα του στην Ευρωλίγκα σούταρε με 43% (παίζοντας σε Εφές, ΤΣΣΚΑ, Μπασκόνια) πίσω από τα 6,75 μέτρα, όντας εξαιρετικός στο να σκοράρει παίζοντας με πρόσωπο.
Ο Τζόελ Μπολομπόι φημίζεται για τα αθλητικά του προσόντα, τα μακριά του χέρια, την ικανότητά του στην άμυνα και στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Ένας σέντερ που μπορεί να τρέξει καλά στο ανοιχτό γήπεδο, έχει και έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ και τίμιο σουτ από την περιφέρεια. Ο επίσης αθλητικός ψηλός Ταρίκ Μπλακ διαθέτει μέγεθος, είναι εξαιρετικός στο πικ εν ρολ και ξέρει να προστατεύει το καλάθι της ομάδας του.
Σε όλα αυτά βέβαια ας μην ξεχνάμε και τους παίκτες που παρέμειναν στο ρόστερ. Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ένας ψηλός με εξαιρετικό περιφερειακό σουτ, προσφέροντας ασφάλεια και στα ριμπάουντ, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου είναι η επιτομή της έντασης, προσφέροντας σε όλους τους τομείς.
Ο Κώστας Σλούκας είναι εξπέρ στις πικ εν ρολ συνεργασίες, έχει μακρινό σουτ και είναι ιδιοφυής στο να δημιουργεί. Ο Τόμας Ουόκαπ διαθέτει αθλητικά προσόντα, βελτίωσε το περιφερειακό του σουτ και στην άμυνα... δαγκώνει. Ο Σακίλ Μακ Κίσικ ξεχειλίζει από αθλητικότητα, αλλά πέρα από την ταχύτητα και το άλμα του έχει γίνει και πιο αποτελεσματικός πίσω από τα 6,75 μέτρα. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει κρύο αίμα όταν σουτάρει, ενώ και ο Μιχάλης Λούντζης είναι ένας σχεδόν δίμετρος πλέι μέικερ με ικανότητες.
Το μότο «περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες» δεν αλλάζει
Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει αρκετά και στην ατομικότητα, δηλαδή στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός. Εδώ βέβαια ναι μεν ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα δώσει ελευθερίες στους παίκτες του, εμπιστευόμενος το αγωνιστικό τους ένστικτο. Δεν αλλάζει όμως το μότο για «περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες», όντας βασικός κανόνας του Έλληνα κόουτς για ομαδικό μπάσκετ. Καλή κυκλοφορία της μπάλας, στόχευση να βγει το ελεύθερο σουτ, να βρεθεί ο αμαρκάριστος παίκτης, να βγουν συνεργασίες μέσα στο παρκέ.
Στα φιλικά στην Κύπρο μοίρασε μέσον όρο 28 ασίστ και όλα αυτά δίχως τον κορυφαίο πασέρ της ομάδας, τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος ήταν εκτός λόγω τραυματισμού. Κέρδος το γεγονός πως στον τομέα της τελικής πάσας είχαν συμμετοχή όλοι οι παίκτες, δείγμα της νοοτροπίας των παικτών.
Και φυσικά η διάθεση για το εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό. Η ομάδα του Πειραιά θα επιδιώξει να τρέξει περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο, τελειώνοντας όσες περισσότερες φάσεις μπορεί στο τρανζίσιον. Το μπάσκετ έχει πάει στην ταχύτητα και ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον ρυθμό όχι μόνο στην επίθεση αλλά και στην άμυνα, έχοντας καλές επιστροφές.