Ευρωλίγκα χωρίς κόσμο
Η Ευρωλίγκα ακολούθησε το δύσκολο μονοπάτι της διακοπής της διοργάνωσης τον περασμένο Μάη, σε αντίθεση με άλλες διοργανώσεις.
Για παράδειγμα, το Tσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε μέσα στον Αύγουστο, ενώ οι αγώνες της τελικής φάσης στο ΝΒΑ συνεχίστηκαν μετά τη διακοπή.
Μπορεί η διοργανώτρια αρχή να εμφάνισε αργά αντανακλαστικά στην αρχή της έξαρσης της πανδημίας, αλλά στο τέλος πήρε αυστηρά μέτρα, τοποθετώντας πάνω απ’ όλα την υγεία των πρωταγωνιστών και μη διστάζοντας να βάλει «τέλος» στην αγωνιστική σεζόν 2019-20.
Η Ευρωλίγκα, όμως, είναι έτοιμη να αρχίσει πάλι την 1η Οκτωβρίου. Οι 18 ομάδες της διοργάνωσης έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους και όλοι αναμένουν με προσμονή την επάνοδο στην αγωνιστική δράση. Ο κορονοϊός, όμως, δεν έχει εξολοθρευτεί. Παραμένει εδώ, και στην Ευρώπη παρατηρούμε να έχει έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα σε κάθε χώρα όλο και να αυξάνονται.
Από τα θύματα της πανδημίας δεν έχουν ξεφύγει ούτε και οι αθλητές των ομάδων της Ευρωλίγκας, καθώς υπάρχουν αρκετοί μπασκετμπολίστες (αλλά και μέλη των σταφ) που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα ο Κώστας Παπανικολάου του Ολυμπιακού, ενώ έπεσε θύμα της πανδημίας και ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης.
Ο Τζόρντι Μπερτομέου είναι ενήμερος για την κατάσταση με την πανδημία στη «γηραιά ήπειρο» και οι άνθρωποι της διοργάνωσης είναι έτοιμοι να πάρουν ειδικά μέτρα. Αυτό που θέλουν πάση θυσία είναι να ξεκινήσει η σεζόν την 1η Οκτωβρίου, δίχως καθυστέρηση. Βλέπετε, το καλεντάρι είναι ήδη πιεσμένο, ενώ υπάρχουν και συμφωνίες με χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία σημαίνουν έσοδα για τις ομάδες και τη διοργάνωση. Ήδη έχασαν κάποια από αυτά πέρσι, είναι αδύνατον να χάσουν και φέτος.
Θα υπάρξει όμως μία βασική απώλεια. Η απουσία του φίλαθλου κοινού από τους αγώνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας σκέφτονται να μην υπάρξει προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα τόσο τον Οκτώβρη όσο και τον Νοέμβρη, ενώ, εφόσον παρατηρηθεί βελτίωση της κατάστασης, ενδεχομένως να αρχίσει μία περιορισμένη προσέλευση του κοινού στις εξέδρες από τον Δεκέμβρη!
Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν όλες οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος στην Ευρωλίγκα δεν έχουν βγάλει κάρτες διαρκείας στο μπάσκετ ενόψει της νέας σεζόν. Διότι γνωρίζουν και εκείνες καλά πως πιθανότατα θα χαθεί όλο το 2020 από θέμα προσέλευσης κόσμου. Και αυτό είναι πλήγμα για τα κλαμπ καθώς αρκετοί σύλλογοι, όπως για παράδειγμα ο Ερυθρός Αστέρας και η Μακάμπι, στηρίζουν μεγάλο κομμάτι του μπάτζετ τους στην πώληση των διαρκείας.
Τα άδεια γήπεδα θα επηρεάσουν και αρκετές ομάδες στο αγωνιστικό κομμάτι, οι οποίες συνήθιζαν να ποντάρουν στην υποστήριξη του κοινού τους για να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται, όμως, για μία νέα πραγματικότητα, στην οποία άπαντες καλούνται να προσαρμοστούν. Αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωλίγκα είναι οι πρώτοι μήνες της διοργάνωσης να ξεκινήσουν ομαλά και με ασφάλεια, δίχως κρούσματα.
Στην Ευρωλίγκα ξέρουν πως υπάρχει ένα ρίσκο καθώς οι μετακινήσεις και τα ταξίδια των ομάδων θα είναι συνεχόμενα. Δεν θα είναι τα πράγματα όπως στο ΝΒΑ, όπου όλοι οι αγώνες διεξάγονται σε μία πόλη, με τις ομάδες να έχουν συγκεντρωθεί και να μένουν σε συγκεκριμένη περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο θα ρίξουν μεγάλο βάρος στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό, θα γίνονται συχνά τεστ και θα ελπίζουν πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Γιατί αν κατά τη διάρκεια της σεζόν και των αγώνων εμφανιστεί κρούσμα σε ομάδα, είναι σίγουρο πως τα δεδομένα θα αλλάξουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ