Μέμος Ιωάννου: «Ο λόγος που πήγα με το πλευρό του Φασούλα»
O Μέμος Ιωάννου εξήγησε τους λόγους που θα υποστηρίξει την προσπάθεια του Παναγιώτη Φασούλα, αναφέρθηκε στην ΕΟΚ, αλλά και στις εξελίξεις στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.
Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας των Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Άρη, αλλά και πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα το 1987, Μέμος Ιωάννου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ. Εξήγησε τους λόγους που θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα για την ΕΟΚ, μίλησε για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για τα θέματα που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία.
Για την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού είπε:
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
«Πολύ σημαντικό που οι Αλβέρτης και Διαμαντίδης εμπλέκονται διοικητικά. Δεν έχουμε νέους παράγοντες γενικά από παλιούς αθλητές και προπονητές και για μένα είναι μια καλή είδηση».
Για τις εκλογές της ΕΟΚ και τη συμμετοχή του στον συνδυασμό του Παναγιώτη Φασούλα τόνισε:
«Αισθάνομαι ότι έχω και υποχρέωση σε αυτό το κομμάτι. Να δούμε την επόμενη μέρα του μπάσκετ, αφού είναι όλη μας η ζωή. Επέλεξα τον συνδυασμό του Παναγιώτη Φασούλα, γιατί γνωριζόμαστε χρόνια, ταιριάζουν οι ιδέες μας και έχουμε το ίδιο όραμα. Έχουμε τις εμπειρίες για να βοηθήσουμε. Όλοι μαζί, παράγοντες, αθλητές, σωματεία, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο για το μπάσκετ. Όταν ξεκινάς να μπεις στα κοινά, σκέφτεσαι ότι θα βγεις και θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Να πείσεις τα σωματεία να σου δώσουν την ψήφο τους. Εδώ δεν μπορείς, όπως ίσως σε κάποιο παιχνίδι ως παίκτης, να κρυφτείς. Το βασικότερο είναι η συμμετοχικότητα από όλους, ανεξαρτήτως ποιο θα είναι το διοικητικό συμβούλιο. Δεν θα γίνει κάτι σωστά αν υπάρχουν μονομερείς αποφάσεις. Δεν είμαστε σε καιρούς που ευνοούν. Κάποτε το οικονομικό ήταν πιο εύκολο, τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς».
Για την Α1 και τη διαιτησία υπογράμμισε:
«Στο θέμα της Α1, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση. Είναι η βιτρίνα. Η ομοσπονδία πρέπει να βοηθήσει για να πάρει μπρος η Α1. Να έχει τη σωστή εικόνα, να έρθει ο κόσμος στα γήπεδα και να βοηθηθεί οικονομικά. Η διαιτησία πρέπει να παραμείνει στην ομοσπονδία. Η αξιολόγηση, οι παρατηρητές και ένας λογικός αριθμός διαιτητών. Να διορίζεται από τον ΕΣΑΚΕ και να τους χρησιμοποιεί με βαθμολογία. Η αξιολόγηση να ανήκει κατά βάση στην ομοσπονδία. Νομίζω ότι είναι μια υγιής φόρμουλα για να μπορέσει να λειτουργήσει, χωρίς ο ένας να μπλέκεται στα πόδια του άλλου».
Για την εθνική ομάδα ξεκαθάρισε:
«Είναι συνδυασμός πραγμάτων για την εθνική ομάδα. Μας ενδιαφέρει η εικόνα της. Δεν ήταν η σχέση των παικτών με την Εθνική όπως αυτή που είχαμε μάθει. Με αθλητές δηλαδή που αισθάνονται ωραία και είναι περήφανοι που πηγαίνουν να παίξουν. Με αγωνιστική εικόνα πιο αξιόλογη και πιο κοντά στις σκέψεις που έχουμε στο μυαλό μας για μια υγιή ομάδα. Σε όλα τα επίπεδα και όλες τις ηλικίες. Αξιοκρατικά, να πάρουμε τους καλύτερους αθλητές, προπονητές και παράγοντες, για να έρθουν οι επιτυχίες. Να έχει καλό σχεδιασμό και καλή εικόνα και μετά τα αποτελέσματα θα έρθουν».
Αν βγάζουμε νέους καλούς παίκτες όπως στο παρελθόν, απάντησε:
«Δεν βγάζουμε πλέον παίκτες όπως στο παρελθόν. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στους κανονισμούς και στη νοοτροπία. Καθυστερεί η πρόοδος, επειδή δεν παίζουν πολλή ώρα στις ομάδες τους. Ή βιαζόμαστε να τους βάλουμε νωρίς. Ξεχνάμε τα πρωτόκολλα και το κάνουμε πιο βιαστικά και μας γυρίζει μπούμερανγκ. Υπάρχει πίεση για τα πανεπιστήμια, πίεση από τα ηλεκτρονικά μέσα και τις οικονομικές συνθήκες, που δυσκολεύουν τα παιδιά να φτάσουν στον στόχο τους».
Για τα οικονομικά της ομοσπονδίας ανέφερε:
«Υπάρχει η αίσθηση ότι έχει και οικονομικό θέμα η ομοσπονδία. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Μια ψηφιακή αναβάθμιση ώστε να λιγοστέψεις τα έξοδα των σωματείων και της ομοσπονδίας και το άλλο είναι να αναπτυχθείς τόσο πολύ ώστε με σωστό μάρκετινγκ να έχεις παραπάνω έσοδα. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να έχουμε καλή εικόνα. Να βοηθήσουμε τα σωματεία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το υπολογίσεις. Και κανείς να μην αισθάνεται ότι κάτι κρύβουμε και να λειτουργούμε με βάση τους κανονισμούς και ξεκάθαρα. Ούτε παρεξηγήσεις ούτε οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Για παράδειγμα τα πλέι οφ και πλέι άουτ στην Α2, που πρέπει κιόλας να μετονομαστεί για να είναι πιο ελκυστική. Όταν λοιπόν κρατάς τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου, είναι φυσιολογικό να πει κάποιος κακόπιστος ότι οι ομάδες διαλέγουν αντίπαλο και διαμορφώνουν κατά το δοκούν τη βαθμολογία. Άρα πρέπει να αποκτήσουμε αξιοπιστία και να βγούμε και στην Ευρώπη, που σε αυτό είμαστε λίγο πίσω.
Επίσης, ακόμα είμαστε διστακτικοί στο θέμα της υποσχετικής. Επειδή δεν θέλουν οι γονείς, τα παιδιά, οι ομάδες και λοιποί. Προτιμούν να τους κρατούν στην άκρη του πάγκου από το να πάνε με υποσχετική σε άλλη ομάδα και να εξελιχθούν.
Είναι υγιές ότι υπάρχει ανταγωνισμός για τις εκλογές της ομοσπονδίας. Απλά μένει να αποδειχθεί, μετά το αποτέλεσμα, η ενότητα από όλους και η συνεργασία που θα έχουμε μετά. Αφού βεβαίως δούμε και τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές και η διαδικασία».