Δάφνη Αγίου Δημητρίου: Η ήρεμη δύναμη της Α1 μπάσκετ γυναικών! (pics)
Για τα συστατικά της επιτυχίας της Δάφνης Αγίου Δημητρίου μίλησαν στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος του συλλόγου Φώτης Παγώνης, ο μόνιμος προπονητής Αντώνης Μπουμπούς και η αρχηγός Έφη Γκριτζά
Ο Άγιος Δημήτριος μπορεί να είναι γνωστός στο μπάσκετ κυρίως από τον Κρόνο, αλλά τη δική της προσοχή αξίζει και η Δάφνη που κάνει πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια. Βιτρίνα του συλλόγου η γυναικεία ομάδα που με συνέπεια έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί στην Α1. Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου Φώτη Παγώνη.
Πείτε μας αρχικά μερικά λόγια για τον σύλλογο, πότε ιδρύθηκε και από ποιους…
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
O σύλλογος ΑΟ Δάφνη Αγίου Δημητρίου ιδρύθηκε πριν από 49 χρόνια, το 1972, από ανθρώπους της γειτονιάς. Μόνο με ποδόσφαιρο αρχικά και στη συνέχεια και με μπάσκετ, βόλεϊ. Σήμερα έχει μόνο ανδρικό μπάσκετ στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ και το γυναικείο στην Α1. Το ποδόσφαιρο σταμάτησε εδώ και μια εικοσαετία, ενώ το βόλεϊ αυτονομήθηκε.
Εσείς πόσα χρόνια είστε στην προεδρία; Τι σας ώθησε για να ασχοληθείτε;
Εγώ είμαι 12 έτη στον σύλλογο. Κίνητρο η ενασχόληση των δύο κοριτσιών μου με το μπάσκετ. Τότε ήταν 5 και 7 ετών. Και οι δύο είναι και τώρα στο δυναμικό της Δάφνης.
Πόσα τμήματα έχει η Δάφνη;
Η Δάφνη έχει επτά τμήματα γυναικείου και πέντε τμήματα ανδρικού μπάσκετ.
Οι σχέσεις σας με το άλλο σωματείο της περιοχής, τον Κρόνο, πώς είναι;
Οι σχέσεις με τον Κρόνο είναι άριστες και οι παράγοντες φίλοι.
Σκέψεις συνένωσης υπήρξαν ποτέ; Είμαστε και σε δύσκολους καιρούς.
Υπήρξαν κατά καιρούς, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν.
Πώς τα καταφέρνει η Δάφνη;
Το γυναικείο τμήμα έχει την ίδια διοίκηση 12 έτη, στήθηκε σε επαγγελματική βάση με τον ίδιο χορηγό 12 έτη. Κατορθώσαμε τρεις φορές να φτάσουμε στην πρώτη τετράδα της Α1 και πήραμε μια τρίτη θέση στο Κύπελλο Ελλάδας.
Γιατί πάει καλύτερα το γυναικείο; Είναι πιο εύκολο ή του δείχνετε περισσότερη φροντίδα;
Όχι, δεν είναι ευκολότερο από το ανδρικό, όπως νομίζουν κάποιοι. Έχει λιγότερες ομάδες και λιγότερες κατηγορίες, αλλά οι δυσκολίες είναι ίδιες.
Σε αντίθεση με άλλες ομάδες, όπως ο Κρόνος που επέλεξε να παίξει στην Α2, εσείς μείνατε στην Α1. Αξίζει τον κόπο;
Ναι, αξίζει που για έκτη συνεχόμενη χρονιά παίζουμε στην Α1. Προστατεύουμε μια επένδυση 12 ετών με την καλύτερη εικόνα.
Με τι ασχολείστε επαγγελματικά;
Επαγγελματικά είμαι ιδιοκτήτης εταιρείας πληροφορικής, της Veral Advanced Technology Systems, εδώ και 30 χρόνια.
«Έχει μέλλον το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα»
Σταθερός προπονητής των γυναικών της Δάφνης ο Αντώνης Μπουμπούς. Το «ΦΩΣ» μίλησε και μαζί του, ένας από τους καλύτερους προπονητές του γυναικείου μπάσκετ. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Αθηναΐδα Κυψέλης της γειτονιάς του (όπου έπαιζε, ενώ ο ίδιος έφτιαξε το τμήμα γυναικών) και στη συνέχεια εργάστηκε σε Θρίαμβο, Νήαρ Ηστ, Παλαιό Φάληρο, Ηλιούπολη (Ακαδημία και ΓΣΗ), Εσπερίδες και Αστέρα Εξαρχείων. Με Παλαιό Φάληρο και Αστέρα βγήκε και στην Ευρώπη.
Είστε… μόνιμος στον πάγκο της Δάφνης. Επιλογή ή απλά έτυχε;
Σίγουρα είναι επιλογή μου και μάλλον δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Συνολικά είμαι στη Δάφνη Αγίου Δημητρίου εννέα χρόνια. Την ομάδα την ανέλαβα το 2012, τη χρονιά που ιδρύθηκε, και το 2016 η ομάδα ανέβηκε στην Α1 Κατηγορία, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Για μία νέα ομάδα στον χώρο του μπάσκετ, έχουμε καταφέρει σημαντικές επιτυχίες. Τα πρώτα τρία χρόνια παρουσίας μας στη μεγάλη κατηγορία βγήκαμε στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, τη μία από αυτές κατακτήσαμε την τρίτη θέση. Επίσης έχουμε μία συμμετοχή σε φάιναλ 4 του Κυπέλλου Ελλάδας όπου βγήκαμε τρίτοι.
Ποιοι οι στόχοι της φετινής χρονιάς; Ξεκινήσατε καλά.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί ως ομάδα και να μπορέσουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ. Επίσης βασικός μας στόχος φέτος είναι να προωθήσουμε νεαρές αθλήτριες από τις ακαδημίες μας στην πρώτη ομάδα, ώστε να δημιουργήσουμε έναν ελληνικό κορμό παικτριών που θα μπορεί να στηριχθεί η ομάδα μας στο μέλλον.
Κάνατε καλές επιλογές στις ξένες. Ποιο το μυστικό;
Δεν υπάρχει μυστικό. Οι ξένες επιλέγονται για να καλύψουν τις αδυναμίες της ομάδας. Το πόσο καλά μπορούν να παίξουν εξαρτάται πολλές φορές και από την ίδια την ομάδα. Φυσικά πρέπει να έχουν ποιότητα ως παίκτριες αλλά πολλές φορές θα πρέπει να δουλέψεις και μαζί τους, εξάλλου είναι κομμάτια της ομάδας. Για να κρίνουμε τελικά πόσο καλές είναι οι επιλογές μας, θα το δούμε στο τέλος του πρωταθλήματος.
Έχει μέλλον το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα;
Σαφώς και έχει μέλλον το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα. Ήδη η Εθνική μας έχει παίξει σε τελικές φάσεις Πανευρωπαϊκού και οι ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι αρκετά ανταγωνιστικές και όλα αυτά με ανύπαρκτο ενδιαφέρον από την ομοσπονδία μέχρι πρότινος. Οπότε αν η ομοσπονδία δείξει ενδιαφέρον για το γυναικείο μπάσκετ, αναβαθμίσει τα πρωταθλήματα και δώσει κίνητρα στις ομάδες, θεωρώ πως έχει μέλλον το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα.
«Όταν είμαι καλά κάπου, μένω…»
«Σημαία» της Δάφνης η Έφη Γκριτζά. Η 30χρονη σούτινγκ γκαρντ έχει παίξει ακόμη σε Άμιλλα Τρίπολης, Εσπερίδες, Φάρο Κερατσινίου και Πανιώνιο. Το «ΦΩΣ» δεν μπορούσε να μη μιλήσει και με αυτήν.
Είσαι από τις παλαιότερες της ομάδας. Είναι κάτι που το ήθελες;
Είμαι τρίτη χρονιά στη Δάφνη. Γενικότερα είμαι άνθρωπος που όταν είμαι καλά σε κάτι στη ζωή μου, προτιμώ να μένω εκεί. Έτσι και με τα δεδομένα της ομάδας αποφάσισα να μείνω και φέτος εδώ. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τις συνθήκες στην ομάδα, το περιβάλλον, τους ανθρώπους και το αγωνιστικό κομμάτι. Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας λόγω κορονοϊού. Είναι επίσης πρώτη χρονιά που επετράπη τέταρτη ξένη στο πρωτάθλημα, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες. Έχουμε κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα και ευελπιστώ να συνεχίσουμε έτσι.
Πού μπορείτε να φτάσετε;
Είμαστε μια πολύ νέα ομάδα και χρειαζόμαστε δουλειά, αλλά με διάθεση και υπομονή θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται.
Ποιες αθλήτριες είχες ως πρότυπα μικρή;
Αγαπημένες παίκτριες είναι η Κατερίνα Σωτηρίου την οποία είχα την τύχη να έχω συμπαίκτρια ως μικρή και την εκτιμώ πολύ, καθώς και η Στέλλα Καλτσίδου.
Προσωπικά, τι επιδιώκεις;
Να καθιερωθώ ως αθλήτρια της Α1, κάτι που νομίζω ότι το έχω πετύχει, και μέσω της δουλειάς να γίνω ακόμα καλύτερη παίκτρια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ