Τι παθαίνει το μοτέρ αν δεν αλλάζουμε λάδια; (video)
Τι συμβαίνει αν για κάποιο λόγο δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε λάδια όταν ορίζει ο κατασκευαστής;
Το «Α» και το «Ω» της σωστής λειτουργίας ενός κινητήρα, είναι η ποιότητα του λαδιού που διατρέχει το κύκλωμα λίπανσης. Η ακεραιότητα των μετάλλων εξαρτάται από αυτό το λεπτό φιλμ, που τα διαχωρίζει και αποτρέπει τη μεταξύ τους επαφή. Η τήρηση των προκαθορισμένων διαστημάτων συντήρησης είναι κρίσιμης σημασίας, όμως τι συμβαίνει αν για κάποιο λόγο δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε λάδια όταν ορίζει ο κατασκευαστής;
O Jason Fenske του Engineering Explained καταπιάνεται με το θέμα και μας δίνει αναλυτικές απαντήσεις, μέσα από τον πίνακα. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι ότι τα λιπαντικά αυτοκινήτου αποτελούνται από πολύπλοκες ενώσεις χημικών συστατικών. Και καθένα από αυτά, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ιξώδες, τη σύσταση, το πάχος και τις εν γένει ιδιότητες του λαδιού.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Όσο το λιπαντικό μένει περισσότερο στο μοτέρ από όσο είναι προγραμματισμένο, το ιξώδες αρχίζει να αυξάνεται. Το ίδιο συμβαίνει με τις επικαθίσεις. Σιγά σιγά, η ροή του λιπαντικού επιβραδύνει με αποτέλεσμα τα κινούμενα μέρη αφενός να μην λαμβάνουν τις ποσότητες που πρέπει, αφετέρου να «φρενάρονται» από την αλλοιωμένη σύσταση του λαδιού. Κατά συνέπεια, η απόδοση του κινητήρα πέφτει ενώ η φθορά αυξάνεται.
Ένας άλλος παράγοντας, είναι η κατανάλωση. Κάποιοι κινητήρες χρειάζονται περισσότερο λάδι από άλλους. Στα μοτέρ που «τσιμπάνε» λαδάκι, αν ο ιδιοκτήτης ξεχαστεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να αραιώσει το διαχωριστικό φιλμ. Δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις, πχ να τελειώσει το λάδι και να καταστραφούν τα πάντα. Ακόμα και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πέρα από το όριο, αρκούν για να δημιουργήσουν προβλήματα.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα πρόσθετα που συνοδεύουν το «αίμα» του κινητήρα. Αντιοξειδωτικά, καθαριστικά και αρκετά ακόμα χημικά στοιχεία, τα οποία προοδευτικά σταματούν να κάνουν τη δουλειά τους. Για παράδειγμα, η κίνηση του στροφαλοφόρου υπό κανονικές συνθήκες θα προκαλούσε φυσαλίδες και αφρούς.
Τα κατάλληλα πρόσθετα αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα, όμως αν τα διαστήματα αλλαγής αμεληθούν κάτι τέτοιο παύει να ισχύει. Οπότε όλη αυτή η αντίσταση από το άφρισμα ρίχνει την πίεση λαδιού, διαταράσσουν την ομαλή ροή, αυξάνει τις αντιστάσεις και επιβαρύνει το μοτέρ τόσο με επιπλέον θερμικές απώλειες, όσο και με χειροπιαστή φθορά στα μηχανικά μέρη.
Εξυπακούεται πως και η αμέλεια, χωρίζεται σε κλίμακα. Άλλο να αλλάξουμε τα λάδια στις 17 αντί για τις 15.000 χλμ., άλλο να το κάνουμε στις 25.000. Σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να μην ρίχνουμε ζάρι κάθε φορά που στρίβουμε το κλειδί στη μίζα (ή πατάμε το start button στα καινούργια), καλό είναι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Πηγή: autogreeknews.gr