Πότε γίνεται επικίνδυνη η μουσική στο αυτοκίνητο
Νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχουν είδη μουσικής που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος εν ώρα οδήγησης.
Σίγουρα όλοι μας λίγο πολύ ακούμε μουσική στο αυτοκίνητο την ώρα που οδηγούμε. Κάποιες φορές απλώς για να μας κάνει παρέα και άλλες πάλι το ρίχνουμε έξω… με τέρμα την ένταση και φωνή που μας κάνει να νομίζουμε πως περνάμε οντισιόν σε κάποιο ριάλιτι.
Παρά το γεγονός πως αυτό δεν είναι κάτι παράνομο, νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχουν είδη μουσικής που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος εν ώρα οδήγησης. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως πέρα από την απόσπαση της προσοχής που προκαλεί ο έλεγχος του συστήματος αναπαραγωγής μουσικής, έχει επίδραση στην διάθεση του οδηγού. Όσο πιο «σκληρή» και πιο δυνατά σε ένταση είναι η μουσική που ακούμε, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχήματος, αφού ανεβαίνουν οι παλμοί μας και αλλάζει το στυλ οδήγησής μας σε πιο επιθετικό.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η μελέτη του Ινστιτούτου Ακοής του Κολεγίου του Λονδίνου, αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα αυτιά και τα μάτια πρέπει να είναι συγκεντρωμένα στο ίδιο γεγονός, για την ιδανική αντίδραση. Το να διαχωρίζεις την προσοχή σου έχοντας την όρασή σου στον δρόμο και τα αυτιά σου στην μουσική μειώνει τους χρόνους αντίδρασης και αυξάνει την πιθανότητα να εμπλακείς σε ατύχημα.
Από την άλλη υπάρχει και η μουσική που μπορεί να μας χαλαρώσει και να πάρει το στρες από πάνω μας, την ώρα που νιώθουμε δύσκολα πίσω από το τιμόνι, όπως για παράδειγμα σε πυκνή κίνηση.
Καταλήγοντας, η έρευνα συμπεραίνει πως η μουσική σε λογική ένταση (που μας αφήνει να ακούμε και τους ήχους του περιβάλλοντος), της οποίας ο ρυθμός είναι ανάμεσα σε 60 με 80 χτύπους το λεπτό, είναι η καταλληλότερη για έναν οδηγό. Αυτός είναι ο ρυθμός που αντιστοιχεί και στους παλμούς της καρδιάς μας σε κατάσταση ηρεμίας σύμφωνα με τον Δρ. Simon Moore.
Πηγή: autogreeknews.gr