Πώς οδηγούμε γρήγορα αγροτικό χωρίς να τουμπάρουμε; (vid)

Αξιοποιώντας την πίσω κίνηση και το μικρό βάρος στον αντίστοιχο άξονα -ελέω καρότσας-, μπορούμε να «γυρίσουμε» ένα μοντέλο της κατηγορίας σε εντυπωσιακές γωνίες.

 Πώς οδηγούμε γρήγορα αγροτικό χωρίς να τουμπάρουμε; (vid)

Τα αγροτικά αυτοκίνητα γενικότερα δεν ενδείκνυνται για οδηγικές ανωριμότητες. Όμως το γεγονός ότι πλέον είναι πιο κοντά από ποτέ στα επιβατικά στάνταρ, συν τους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες με την πλουσιοπάροχη ισχύ, μπορούν άνετα να μετατρέψουν ένα pick up σε παιχνίδι. Ειδικά αξιοποιώντας την πίσω κίνηση και το μικρό βάρος στον αντίστοιχο άξονα -ελέω καρότσας-, μπορούμε να «γυρίσουμε» ένα μοντέλο της κατηγορίας σε εντυπωσιακές γωνίες. Το «γυρίζω» με το «αναποδογυρίζω», όμως, δεν απέχουν πολύ.

Η σχολή αγωνιστικής οδήγησης Team O’Neil Rally School αποκρυπτογραφεί τα μυστικά του κέντρου βαρύτητας, στο εκπαιδευτικό -και άκρως ψυχαγωγικό- video με τίτλο «Πώς να οδηγούμε γρήγορα με ψηλό κέντρο βάρους». Μία ενότητα που περιλαμβάνει, εκτός από τα αγροτικά, τα SUV -ειδικά τα θηριώδη που κυκλοφορούν στις Η.Π.Α.- και τα βανάκια. Η βασική αρχή, είναι πολύ απλή: όσο ψηλότερο ένα αυτοκίνητο, τόσο πιο επίφοβο είναι για ανατροπή.

Φυσικά το ύψος συνθέτει μόνο μία από τις παραμέτρους που επηρεάζουν την συμπεριφορά ενός οχήματος. Το βάρος, το μεταξόνιο, η ρύθμιση της ανάρτησης, τα μετατρόχια, το πέλμα και το προφίλ των ελαστικών, όλα παίζουν τον ρόλο τους στο κατά πόσο ένα μοντέλο των ανωτέρω κατηγοριών μπορεί να διαχειριστεί πλευρικά φορτία. Η προσέγγιση του οδηγού είναι που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Αν έχουμε να διαχειριστούμε ένα ψηλό αυτοκίνητο, με στενά μετατρόχια, ελαστικά υψηλού προφίλ και στενού πέλματος, με κοντό μεταξόνιο και μαλακή ανάρτηση (το Daihatsu Terios 1ης γενιάς, ένα ενδεικτικό παράδειγμα), οι κινήσεις σε συνθήκες αυξημένης πρόσφυσης (βλέπε άσφαλτο) θα πρέπει να είναι μετρημένες. Μια συνθήκη που βρίσκει εφαρμογή και στα αγροτικά, για τον απλούστατο λόγο πως το αυτοκίνητο μπορεί να «μαγκώσει» στην στροφή, στέλνοντας σε πλαίσιο και ανάρτηση φορτία που δεν μπορούν να εξομαλύνουν. Γενικότερα, θα πρέπει να επιλέγονται επιφάνειες με μειωμένο συντελεστή τριβής (ιδανικά χώμα ή ελαφριά λάσπη) ώστε να δίνουμε στο αυτοκίνητο την δυνατότητα να «απλώνεται» στην στροφή.

Σε αυτές τις συνθήκες και με τους κατάλληλους χειρισμούς, ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να διατηρήσει μια θεαματική ροή μεταξύ των στροφών, αξιοποιώντας τις μετατοπίσεις βάρους και την πλούσια ροπή από τις χαμηλές στροφές. Καλύτερα, βέβαια, να έχουμε τον διακόπτη της τετρακίνησης στο Auto (όπου υπάρχει η επιλογή), ώστε να μην μειώνεται ο κίνδυνος ενός άλλου φαινομένου: αυτού του τετακέ. Προσοχή: δεν «κλειδώνουμε» την τετρακίνηση, καθώς εκεί οι δυο άξονες περιστρέφονται με την ίδια ταχύτητα και σε περίπτωση γρήγορης στροφής, αυξάνεται ο κίνδυνος ανατροπής!

Παρακολουθείστε το κατατοπιστικό video για οπτικοποίηση των παραπάνω και εξασκηθείτε ελεύθερα, σε χώρο με άπλα πάντα και όσο γίνεται με λιγότερα εμπόδια γύρω γύρω (δέντρα, αναχώματα, χαντάκια κλπ).

Πηγή: autogreeknews.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110