Πρώτοι οι Ιάπωνες σε δοκιμές συστημάτων ασφαλείας (vid)
Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν τρία ιαπωνικά μοντέλα ανάμεσα σε έντεκα SUV.
Τα επικουρικά συστήματα ασφαλείας έχουν γίνει πλέον τόσο σημαντικά για την αυτοκινητοβιομηχανία, ώστε υπάρχουν μοντέλα που «χαντακώθηκαν» στις δοκιμές πρόσκρουσης μόνο και μόνο επειδή οι αντίστοιχες εφαρμογές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ή δεν υπήρχαν καν. Εξάλλου είναι σημαντικότερο να μπορεί να αποφευχθεί μια σύγκρουση, από το να «θεραπευτεί».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι από το 2020 και έπειτα, το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στον στάνταρ εξοπλισμό κάθε νέου μοντέλου. Κάτι που ενδεχομένως να συμβεί λίγο καιρό αργότερα και με την ανίχνευση πεζών. Κατά συνθήκη, η διάγνωση και αποτροπή πρόσκρουσης με διερχόμενο άνθρωπο είναι ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι με αυτοκίνητο, καθώς το σύστημα πρέπει να «δει» τον πεζό ή το παιδί που θα πεταχτεί από το πουθενά και να ενεργήσει στα φρένα τάχιστα. Ο χρόνος αντίδρασης, δηλαδή, είναι αρκετά μικρότερος. Σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες, λοιπόν, δοκιμάστηκαν 11 καινούργια SUV από το IIHS (Insurance Institute of Highway Safety, ή Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας σε ελεύθερη μετάφραση), με τους εκπροσώπους της Ιαπωνίας να κάνουν κατάληψη στο βάθρο.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Subaru Forester, Honda CR-V και Toyota RAV4 έκαναν το «1-2-3» για την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με το Volvo XC40 να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό μοντέλο που βρέθηκε στο ίδιο επίπεδο. Η συμπεριφορά των συστημάτων αξιολογήθηκε σε 3 διαφορετικά σενάρια: προσπάθεια ενήλικα να περάσει τον δρόμο, ξαφνική εμφάνιση παιδιού ανάμεσα από παρκαρισμένα και βάδισμα ενήλικα παράλληλα με αυτά. Τα 4 προαναφερθέντα μοντέλα απέσπασαν την ανώτατη βαθμολογία.
Με «λίαν καλώς» βαθμολογήθηκαν τα Chevrolet Equinox, Mazda CX-5 (εδώ το CX-3 να μην τα καταφέρνει στο τεστ αποφυγής ταράνδου), Hyundai Kona, Kia Sportage και Nissan X-Trail. Στην «βάση» βρέθηκε το Mitsubishi Outlander, το οποίο πέρασε τις 2 από τις 3 δοκιμασίες, ενώ η αρνητική έκπληξη ακούει στο όνομα BMW X1. Το βαυαρικό SUV παρέσυρε τα ανδρείκελα σε όλες τις περιπτώσεις, περνώντας πρακτικά αφρενάριστο. Κάτι που οδήγησε τους εμπειρογνώμονες του IIHS να στείλουν επιστολή στα κεντρικά του Μονάχου, εφιστώντας την προσοχή για επαναξιολόγηση του λογισμικού.
Πηγή: autogreeknews.gr