Συμβουλές ασφαλούς οδήγησης στο χιόνι
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν οδηγούμε κατά την διάρκεια χιονόπτωσης.
Η χιονόπτωση και η κάλυψη κάθε επιφάνειας με το λευκό πέπλο μπορεί να αποτελεί ένα ευχάριστο θέαμα για μικρούς και μεγάλους και ευκαιρία για παιχνίδι, ωστόσο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στο δρόμο και προβλήματα στην κυκλοφορία. Γι’αυτό κάθε οδηγός οφείλει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος όταν αποφασίσει να κινηθεί σε χιονισμένες διαδρομές γιατί πολύ εύκολα μπορεί το όχημά του να ακινητοποιηθεί, δυσκολεύοντας και τη ζωή των υπόλοιπων οδηγών. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ ο οδηγός πριν ξεκινήσει θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για την κατάσταση του οδικού δικτύου σχετικά με το που ο δρόμος έχει ανοίξει, αν χρειάζεται αλυσίδες ή αν είναι κλειστός.
Πριν ακόμα ξεκινήσουμε καθαρίζουμε το αυτοκίνητο από το χιόνι για να διευκολυνθεί η ορατότητα και ξεπαγώνουμε με το καλοριφέρ του αυτοκινήτου το εμπρός παρμπρίζ για να μπορούν να λειτουργήσουν οι υαλοκαθαριστήρες, εφόσον έχουν κολλήσει στο τζάμι. Για το πίσω παρμπρίζ ενεργοποιούμε την αντίσταση. Επίσης ενεργοποιούμε το air condition με τη ροή του αέρα προς τα παράθυρα (ποτέ στην ανακύκλωση αέρα) για να μη θολώσουν.
Αποφεύγετε το απότομο πάτημα του πεντάλ του γκαζιού και των φρένων καθώς και το στρίψιμο του τιμονιού γιατί πολύ εύκολα το όχημα μπορεί να παρεκκλίνει από την πορεία του ακόμα και όταν εφοδιάζεται με ABS, ASR, ESP κ.λπ.
Κρατείστε μεγάλη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα γιατί στο χιονισμένο οδόστρωμα αυξάνεται σημαντικά η απόσταση ακινητοποίησης, ενώ συνήθως η ορατότητα είναι περιορισμένη.
Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, διότι προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στην άσφαλτο.
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Όταν το αυτοκίνητο διαθέτει τετρακίνηση και υπάρχει ένα σετ αλυσίδων, αυτές τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς. Οι διαστάσεις τους θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτές των ελαστικών.
Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ./ώρα, έτσι ώστε ο οδηγός να έχει τον έλεγχο.
Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Καλό είναι ο οδηγός να έχει εξασκηθεί από πριν στην τοποθέτηση των αλυσίδων.
Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες», γιατί αν είναι χαλαρές θα φύγουν από την θέση τους και θα τυλιχτούν γύρω από την ανάρτηση προκαλώντας ζημιά.
Στην αγορά υπάρχουν οι παραδοσιακές αλυσίδες, οι οποίες αποτελούν μια φθηνή και αξιόπιστη επιλογή, οι χιονοκουβέρτες είναι πιο εύκολες στην τοποθέτηση αλλά πιο ευαίσθητες, ενώ υπάρχουν και οι αλυσίδες από λάστιχο.
Πηγή: autogreeknews.gr