Ο τόπος προσκυνήματος στον Colin McRae (+videos)
Η 15η Σεπτέμβρη, για κάθε φίλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και γενικότερα φαν της αυτοκίνησης, είναι μια «μαύρη» μέρα. Το 2007, το ελικόπτερο που πιλοτάριζε ο Σκωτσέζος αρτίστας της οδήγησης, Colin McRae συνετρίβη κοντά στο σπίτι του συμπαρασύροντας στο θάνατο εκτός από τον ίδιο, τον γιο του και δυο οικογενειακούς φίλους.
Τραγική ειρωνεία συνιστά το γεγονός πως πίσω από το τιμόνι, ο Colin McRae έκανε τις «πτήσεις» στο WRC επιστήμη. Ο κατά γενική ομολογία θεαματικότερος οδηγός που έχει περάσει από τον θεσμό, έχει προσγειωθεί σχεδόν κάθετα μετά από άλμα.
Έχει τραυματίσει τον συνοδηγό του, Nicky Grist, στη μέση έπειτα από προσγείωση, έχει απογειωθεί ντριφτάροντας, ενώ σε ένα από τα πιο απίστευτα σκηνικά σε αγώνα ράλλυ, μας μεταφέρει νοητά η αφήγηση του Grist: «Σε έναν αγώνα, νομίζω στο Ράλλυ Ουαλίας ή Αυστραλίας, ήταν μια ειδική με δυο άλματα κοντά το ένα στο άλλο. Είχα γράψει στις σημειώσεις προσεκτικά το πρώτο, ώστε να προσγειωθούμε σωστά για το δεύτερο. Περάσαμε το σημείο στο shakedown και ο Colin μου είπε πως χάναμε χρόνο, καθώς μπορούσε να περάσει με τη μία και τα δύο! Κάτι που έκανε τελικά την μέρα του αγώνα»!
Παρακάτω τα διαδοχικά άλματα στις ειδικές της Αυστραλίας:
Ένα από τα σημεία που ο McRae έκανε τα πλήθη να παραληρούν, ήταν στην ειδική Vargåsen του Ράλλυ Σουηδίας. Συγκεκριμένα, ένα ύψωμα που κυριολεκτικά έκανε το αυτοκίνητο να πετάξει! Για αρκετά μέτρα, μάλιστα. Οι Σουηδοί, λόγω των περασμάτων του Σκωτσέζου, αποκαλούσαν το σημείο «Colin’s Crest» (Η κορυφή του Κόλιν). Μια ονομασία που επισημοποιήθηκε το 2008, μια χρονιά μετά τον θάνατό του.
Έκτοτε, στο Colin’s Crest γίνεται κυριολεκτικά λαϊκό προσκύνημα, ενώ θεσμοθετήθηκε και ειδικό βραβείο, το οποίο κατακτά κάθε χρονιά όποιος πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο άλμα. Πρώτος νικητής ήταν ο Khalid Al Qassim, με Ford Focus WRC και 36 μέτρα. Τελευταίος για το WRC, από το 2019, ο Kris Meeke και το Toyota Yaris WRC που βλέπουμε παρακάτω, στα 41 μέτρα. Η συγκεκριμένη ειδική δεν περιλαμβάνεται πια στο Ράλλυ Σουηδίας, αλλά στο Ράλλυ Σκανδιναβίας που προσμετρά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (ERC).
Το απόλυτο ρεκόρ, ωστόσο, δεν ανήκει σε κάποιο από τα μεγάλα ονόματα του WRC. Ούτε καν σε αυτοκίνητο της κορυφαίας κατηγορίας Rally1! Ο Νορβηγός Mads Ostberg και το Citroen C3 R5 (κατηγορίας Rally2) έκαναν –φέτος κιόλας– το πιο «αεροπλανικό» πέρασμα, φτάνοντας στην κορυφή του Κόλιν με σχεδόν 170 χλμ./ώρα και μένοντας στον αέρα για 47 μέτρα! Στην προσγείωση μάλιστα λίγο έλειψε να το χάσει ο Ostberg, αλλά μαεστρικά το μάζεψε.
Το βάθρο του Colin’s Crest είναι νορβηγική υπόθεση, και ειδικότερα του Ostberg, ο οποίος βρίσκεται στις δυο από τις τρεις θέσεις! Το φετινό του ρεκόρ ήρθε να ξεπεράσει την επίδοση του συμπατριώτη του, Eyvind Brynildsen, ο οποίος το 2020 (με ένα Ford Fiesta R5 Evo) είχε πετάξει στα 45 μέτρα. Ο Ostberg επανεμφανίζεται στην τρίτη θέση με 44 μέτρα (με Ford Fiesta WRC, από το 2017), μαζί με τον Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC, το 2015).
Μπόνους μαθήματα από τον ίδιο, τον master