Μεγάλος ηθοποιός αλλά πιο κοντός από τις συμπρωταγωνίστριες κι έπρεπε κάτι να κάνει για αυτό

Τα στερεότυπα που θέλουν τον άντρα πιο ψηλό από τη γυναίκα ισχύουν ακόμα περισσότερο στον κινηματογράφο

Μεγάλος ηθοποιός αλλά πιο κοντός από τις συμπρωταγωνίστριες κι έπρεπε κάτι να κάνει για αυτό

Καλώς ή κακώς τα στερέοτυπα που θέλουν τον άντρα πιο ψηλό από τη γυναίκα παρέμειναν ισχυρά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Λίγοι ηθοποιοί όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Λογοθετίδης είχαν την τύχη, μέσα στο πλαίσιο του κωμικού στοιχείου, να συμπρωταγωνιστούν με γυναίκες ψηλότερες.

Στο Χόλιγουντ, για παράδειγμα, η διαφορά ύψους έδινε πάντοτε την αύρα της επιθυμητής υπεροχής στον άντρα. Πολλοί από τους Χολιγουντιανούς σταρ είχαν το απαραίτητο ανάστημα, όπως ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Κάρι Γκραντ, ο Γκάρι Κούπερ ή ο Κλαρκ Γκέιμπλ. Υπήρχαν όμως και ηθοποιοί που σταδιοδρόμησαν χωρίς αυτό το πλεονέκτημα και πρώτος απ΄όλους ο πολύς Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Ο Μπόγκαρτ είχε την ατυχία να πέφτει συχνά πάνω σε πανύψηλες γυναίκες όπως η Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην «Καζαμπλάνκα» και για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα αναγκάστηκε να δεχτεί τα τρικ που πρόσφερε η βιομηχανία του θεάματος. Έπαιζε δηλαδή πάνω σε κούτες και κασόνια, ή επιστράτευε ειδικά τακούνια που συνδέονταν με τα παπούτσια του, για να εξασφαλίζει την πολυπόθητη διαφορά ύψους. Ο Μπόγκαρτ ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α' αντρικού ρόλου αλλά έχασε από τον Πολ Λούκας για την ερμηνεία του στη Φρουρά στον Ρήνο.

Καζαμπλάνκα: Γιατί ο Μπόγκαρτ έπαιζε πάνω σε κούτες