Αϊτάνα Μπονμάτι: Η φύσει ηγέτιδα της Μπαρτσελόνα που είναι πάντα εκεί

Η Αϊτάνα Μπονμάτι έχει γίνει σύμβολο για την Μπαρτσελόνα μέσα από το στυλ παιχνιδιού της ενώ η ανταγωνιστική φύση και η αχαλίνωτη φιλοδοξία της την έχουν μετατρέψει στην απόλυτη ηγέτιδα των «μπλαουγκράνα».

Αϊτάνα Μπονμάτι: Η φύσει ηγέτιδα της Μπαρτσελόνα που είναι πάντα εκεί

Όταν η Μπαρτσελόνα έχασε τον τελικό του UEFA Womens Champions League το 2022 από τη Λυών, το πρόσωπο μιας παίκτριας ξεχώρισε ανάμεσα στις αγωνιώδεις εκφράσεις των συμπαικτριών της.

Η Αϊτάνα Μπονμάτι πήρε το ασημένιο της μετάλλιο, του έδωσε ένα φιλί και πήγε να ευχαριστήσει τους φίλους της Μπαρτσελόνα που έκαναν το ταξίδι για να ενισχύσουν την ομάδα. Καθώς χειροκροτούσε αυτούς τους υποστηρικτές, τους έδωσε μια υπόσχεση: «Θα επιστρέψουμε». Την επόμενη κι όλας χρονιά, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της στο Champions League με μια τρομερή ανατροπή απέναντι στη Βόλφσμπουργκ.

Αφού η Μπαρτσελόνα έχασε τον πρώτο αγώνα του ημιτελικού του φετινού Champions League στην έδρα της από την Τσέλσι, η Μπονμάτι βγήκε και πάλι μπροστά στα μέσα ενημέρωσης. Η διεθνής μέση ήταν θυμωμένη με τον τρόπο που έπαιξαν οι φιλοξενούμενοι της Έμα Χέις, ειδικά όταν «ροκάνιζαν» τον χρόνο για να διαφυλάξουν το προβάδισμα με 1-0.

«Για μένα, αυτό είναι βρώμικο παιχνίδι», δήλωσε. Τον θυμό της μοιράστηκαν το προσωπικό και οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα.

Παρήγαγε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Με μια εμφάνιση ως παίκτρια του αγώνα στο δεύτερο παιχνίδι του Σαββάτου στο «Στάμφορντ Μπριτζ», η Μπονμάτι οδήγησε την Μπαρτσελόνα στον τέταρτο διαδοχικό τελικό του Champions League και πέμπτο σε έξι χρόνια. Ισοφάρισε με γκολ στο 25ο λεπτό και κέρδισε το πέναλτι από το οποίο η Φριντολίνα Ρόλφο σφράγισε τη νίκη 15 λεπτά πριν από το φινάλε.

Η ανταγωνιστική φύση και η αχαλίνωτη φιλοδοξία της Μπονμάτι είναι μεταδοτικές. Έχει γίνει σύμβολο για την Μπαρτσελόνα μέσα από το στυλ παιχνιδιού της, κερδίζοντας τη Χρυσή Μπάλα του 2023 με τον σύλλογο στον οποίο αναδείχθηκε, φορώντας τη φανέλα με τον αριθμό «14» - την ίδια φανέλα που φορούσε για την ανδρική ομάδα ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ.

Αλλά η θετικότητα της 26χρονης απέναντι στις αντιξοότητες έχει μερικές φορές συγκρουστεί με την προοπτική ενός συλλόγου που απολαμβάνει αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στην Ισπανία.

«Δεν έχουμε συνηθίσει να χάνουμε, αλλά έχουμε πλήρη αυτοπεποίθηση», δήλωσε η Μπονμάτι πριν από τον επαναληπτικό αγώνα με την Τσέλσι. «Είναι μια πρόκληση που μας δίνει κίνητρο».

Μετά από εκείνον τον τελικό του Champions League του 2022, η Μπαρτσελόνα επικεντρώθηκε στο να γίνει πιο ανταγωνιστική, αφού έμεινε πίσω στα παιχνίδια. Ο περσινός τελικός με τη Βόλφσμπουργκ ήταν το επιστέγασμα αυτής της δουλειάς, καθώς ανέκαμψε από δύο γκολ πίσω για να κερδίσει με 3-2.

Ήταν μια πολυάσχολη εβδομάδα για την Μπονμάτι.

Μίλησε εκτενώς στα μέσα ενημέρωσης μετά την ήττα του πρώτου αγώνα από την Τσέλσι - κάτι που δεν φοβάται να κάνει για τον σύλλογο ή τη χώρα της. Ανέλαβε αυτόν τον ρόλο κατά τη διάρκεια της θριαμβευτικής εκστρατείας της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το περασμένο καλοκαίρι, ακόμη και μετά την οδυνηρή συντριβή με 4-0 από την Ιαπωνία στη φάση των ομίλων. Τόσο η Μπονμάτι όσο και το περιβάλλον της είναι πολύ ξεκάθαρο ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνει.

Αυτή την εβδομάδα έγινε επίσης η πρεμιέρα ενός ντοκιμαντέρ για την Μπονμάτι στον καταλανικό σταθμό TV3, στο οποίο οι κάμερες ακολούθησαν τη μεσοεπιθετική επί δύο χρόνια.

Ένα στιγμιότυπο έδειξε την Μπονμάτι να αλληλεπιδρά με τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Πήρε τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι από το σπίτι του στη Βαρκελώνη και πήγαν για κουβέντα σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, αστειεύτηκαν για το ενδεχόμενο ο Γκουαρντιόλα να επιστρέψει στη Μπάρτσα ως πρόεδρος του συλλόγου - και πώς θα την έβαζε να γίνει αθλητική διευθύντρια της ανδρικής ομάδας.

Η Μπονμάτι πήγε επίσης στη Μαδρίτη για να παραλάβει το βραβείο Laureus για την Παγκόσμια Αθλήτρια της Χρονιάς την περασμένη εβδομάδα. Στη συνέχεια ήταν παρούσα στη Βαρκελώνη για την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ του συλλόγου της και της αεροπορικής εταιρείας Vueling, η οποία έδωσε στη γυναικεία ομάδα το πρώτο ειδικό αεροπλάνο για τα ταξίδια της.

Ήταν εξίσου σημαντική σε εκείνο το δεύτερο παιχνίδι με την Τσέλσι, μπαίνοντας στην περιοχή για να σκοράρει ένα κρίσιμο γκολ.

Η Μπονμάτι πανηγύρισε πιάνοντας το σήμα στη φανέλα της και φιλώντας το. Οι λογαριασμοί της Μπαρτσελόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δίστασαν να κάνουν παραλληλισμούς με έναν άλλο εμβληματικό μέσο της:

Η Μπονμάτι κέρδισε το πέναλτι που μετουσίωσε σε γκολ η Ρόλφο. Αυτή η στιγμή ακολούθησε μια αμφιλεγόμενη κόκκινη κάρτα για την αμυντικό της Τσέλσι, Καντίσα Μπιουκάναν, η οποία έγειρε το παιχνίδι υπέρ της Μπαρτσελόνα, αλλά η Μπονμάτι ήταν παντού για τους φιλοξενούμενους κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει τις ηγετικές της ικανότητες. Η Μπονμάτι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία, ωθώντας την ομάδα της να συνεχίσει μετά το «χαστούκι» απέναντι στην Ιαπωνία.

Το βράδυ του Σαββάτου ήταν άλλη μια μεγάλη πρόκληση, με ένα sold-out γήπεδο απέναντι στην Μπαρτσελόνα και ένα επίπεδο αντιπάλου που της λείπει στην εγχώρια διοργάνωση, τη Liga F.

Στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημιχρόνου, η Μπονμάτι έπεσε στο χορτάρι. Κάποιοι μπορεί να σκέφτηκαν ότι το έκανε για να εκδικηθεί την Τσέλσι, δεδομένων των λόγων της από το πρώτο παιχνίδι, αλλά στην πραγματικότητα είχε πέσει με κράμπα και έπρεπε να αποσυρθεί για μια άλλη νικήτρια της Χρυσής Μπάλας, την Αλέξια Πουτέγιας.

Με το πέρας της αναμέτρησης, η Μπονμάτι έφυγε τρέχοντας από τον πάγκο για να αγκαλιάσει την Ρόλφο και τη μεσοεπιθετική Ίνγκριντ Ένγκεν. Οι τρεις παίκτριες αγκαλιάστηκαν και χοροπήδησαν πάνω-κάτω για να πανηγυρίσουν.

Ίσως αυτό ακριβώς να χρειαζόταν η κατά συρροήν νικήτρια Μπαρτσελόνα. Οι άνθρωποι του συλλόγου λένε ότι είδαν την πείνα στα μάτια των παικτριών από τη στιγμή που έχασαν το πρώτο παιχνίδι. Τώρα αντιμετωπίζουν μια ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία στον τελικό - την ομάδα-κακό δαίμονα για αυτές, τη Λυών, η οποία τους νίκησε στους τελικούς του Champions League το 2019 και το 2022.

Η νίκη επί της οκτώ φορές πρωταθλήτριας Ευρώπης στις 25 Μαΐου στο Μπιλμπάο θα χάριζε στην Μπαρτσελόνα για δεύτερη σερί χρονιά τον τίτλο της καλύτερης ομάδας της ηπείρου. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά η Μπονμάτι και η παρέα της έχουν δείξει ότι είναι έτοιμοι για μια πρόκληση.