Ολυμπιακός Κ19: Οι Νέοι έκαναν την αρχή, αλλά έπεται συνέχεια

Οι Νέοι του Ολυμπιακού κατάφεραν να γράψουν Ιστορία και είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν το όνειρο της κατάκτησης του UEFA Youth League.

Ολυμπιακός Κ19: Οι Νέοι έκαναν την αρχή, αλλά έπεται συνέχεια

Η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού ξεκίνησε τη φετινή της ευρωπαϊκή πορεία τον Οκτώβριο απέναντι στη Λέτσε και τη Δευτέρα (22/4, 19:00) θα ολοκληρώσει το ταξίδι της ξανά με αντίπαλό από την Ιταλία.

Αυτή τη φορά οι Πειραιώτες θα αναμετρηθούν με τη Μίλαν με τη διαφορά πως ο νικητής θα κατακτήσει τον τίτλο του UEFA Youth League. Απέναντι σε μία ομάδα με παράδοση και τίτλους στο Champions League η «ερυθρόλευκη» Κ19 έχει την ευκαιρία να γράψει Ιστορία ξανά.

Όπως έγραψε νωρίτερα μέσα στη χρονιά απέναντι στις Λέτσε, Καμπάλα, Λανς, Ίντερ, Μπάγερν Μονάχου και Ναντ. Καμία από τις προαναφερθείσες ομάδες δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν την πορεία των παικτών του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου μέχρι την πρόκριση στον τελικό.

Ανεξαιρέτως αποτελέσματος κόντρα στη Μίλαν η ομάδα του Πειραιά έχει κάθε λόγο να χαμογελά γι' αυτούς τους μάγκες που κόντρα στα προγνωστικά κατόρθωσαν να «τρελάνουν» την Ευρώπη και να βρίσκονται μία ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου.

Η φετινή πορεία εκτός της δουλειάς των παιδιών πιστώνεται στον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο. Ο Έλληνας προπονητής έχει καταφέρει να μεταλαμπαδεύσει στους Νέους τη φιλοσοφία των ακαδημιών του Ολυμπιακού.

Κόντρα σε κάθε αντίπαλο η «ερυθρόλευκη» Κ19 κοιτούσε να κάνει το παιχνίδι της και όχι να μπει στο ρυθμό των απέναντι. Κατοχή μπάλας, σωστές τοποθετήσεις στο χώρο και ποδόσφαιρο κυριαρχίας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας. Μόνο έτσι θα μπορούσαν οι Πειραιώτες να βρεθούν στο final four της Ελβετίας.

Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε επίπεδο ακαδημιών παρελαύνουν κάθε χρόνο οι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, που δίνουν μεγάλο βάρος στα «φυτώρια», προκειμένου να βρουν «διαμαντάκια».

Μία από αυτές είναι και η Ναντ που διαθέτει στο ρόστερ της παίκτες, οι οποίοι έχουν πάρει συμμετοχές στην πρώτη ομάδα. Η φυσική τους κατάσταση και η ταχύτητα ήταν εμφανής στον ημιτελικό, αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος και «έσβησε» κάθε όνειρο των Γάλλων.

Σε αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο και η εξαιρετική καθοδήγηση του Δημήτρη Μαυρογενίδη. Για όσους δεν το θυμούνται στον αγώνα με τη Μπάγερν Μονάχου ο κόουτς Συλαϊδόπουλος είχε δεχτεί κόκκινη κάρτα και έτσι δεν είχε το δικαίωμα να καθίσει στον πάγκο του αγώνα με τη Ναντ.

Ο Μαυρογενίδης με τη μεγάλη του πείρα, ως προπονητής στις ακαδημίες του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια, μπόρεσε να κρατήσει συγκεντρωμένους τους «ερυθρόλευκους».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία φάση στο πρώτο ημίχρονο. Μετά το ακυρωθέν γκολ του Ολυμπιακού οι Πειραιώτες διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή, ενώ όταν σφύριξε για την ανάπαυλα, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν τις διαμαρτυρίες για τη φάση.

Ο Μαυρογενίδης χωρίς δεύτερη σκέψη τους έκανε νόημα να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να κατευθυνθούν αμέσως προς τα αποδυτήρια, προκειμένου να ηρεμήσουν. Μια από τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε μία ομάδα.

Οι Νέοι του Ολυμπιακού μπορεί να πανηγύρισαν έξαλλα και δικαίως την πρόκριση στον τελικό, αλλά γνωρίζουν καλά πως ακόμα τους μένει άλλο ένα παιχνίδι για να φτάσουν στην ολοκλήρωση του μεγάλου ονείρου.

Η φετινή πορεία της Κ19 ας είναι η αρχή για μία ανοδική πορεία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Καλές οι μεταγραφές του εξωτερικού και του... αεροδρομίου, αλλά πάντα η βάση πρέπει να στηρίζεται στους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Οι ομάδες οφείλουν να επενδύουν στις ακαδημίες, όπως κάνει ο Ολυμπιακός, ο οποίος βρίσκεται μία ανάσα από την ανάδειξή του ως πρωταθλητής Ευρώπης στους Νέους και ποιος ξέρει ίσως ακολουθήσει και η πρώτη ομάδα...