ΘΕΜΑ: Μπεκενμπάουερ, ένας θρύλος της Γερμανίας και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (vid)

Μπορεί ο Φράντς Μπεκενμπάουερ να απεβίωσε, ωστόσο τα κατορθώματά του θα τον κρατούν ζωντανό.

ΘΕΜΑ: Μπεκενμπάουερ, ένας θρύλος της Γερμανίας και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (vid)

Άλλη μία εμβληματική μορφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος τους φίλους της στρογγυλής θεάς. Ο λόγος για τον Φράντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.

Ο Κάιζερ του γερμανικού ποδοσφαίρου ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη Μόναχο 1860 τη φανέλα της οποίας φόρεσε από το 1951 έως το 1959. Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους ανθρώπους της Μπάγερν, οι οποίοι τον έκαναν δικό τους. Ως μέλος των Βαυαρών κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία διαδοχικά κύπελλα πρωταθλητριών. Παράλληλα είχε κατακτήσει τη χρυσή μπάλα το 1972 και το 1976 αντίστοιχα.

Έπειτα από 13 χρόνια στη Μπάγερν ο Μπεκενμπάουερ αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να δοκιμάσει την τύχη του εκτός Γερμανίας. Έτσι πήγε στις ΗΠΑ για να αγωνιστεί με τον Πελέ στους New York Cosmos. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έμεινε μέχρι το 1980 μετρώντας 17 γκολ σε 80 συμμετοχές. Την επόμενη διετία επέστρεψε στην πατρίδα του για να φορέσει τη φανέλα του Αμβούργου. Το 1983 φόρεσε ξανά τη φανέλα των New York Cosmos ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μία αξιοθαύμαστη καριέρα.

Ως παίκτης της εθνικής Γερμανίας είχε 14 γκολ σε 103 συμμετοχές και πανηγύρισε την κατάκτηση του Euro 1972 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1974). Μετά το τέλος της καριέρας του παρέμεινε στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτή τη φορά από τη θέση του προπονητή.

Με τον Μπεκενμπάουερ στον πάγκο η Γερμανία κατάφερε να φτάσει σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου και στην κατάκτηση του τροπαίου το 1990. Έτσι έγινε ένας από τους λίγους που κατέκτησαν το τρόπαιο τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής. Μετέπειτα ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου ανέλαβε θέση στη διοίκηση της Μπάγερν, ενώ υπηρέτησε και την γερμανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Το τελευταίο διάστημα ο ίδιος είχε φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε κυρίως με την καρδιά του.