Οι λόγοι που οδήγησαν την UEFA να αλλάξει το Champions League

Το Champions League, αλλάζει μορφή από τη νέα αγωνιστική περίοδο και η UEFA είχε τους λόγους της που πήρε μία τόσο ριζική απόφαση.

Οι λόγοι που οδήγησαν την UEFA να αλλάξει το Champions League

Πάνω από 30 χρόνια ζωής μετράει το Champions League και με τη μορφή που το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Μέσα σε όλα αυτά τα έτη υπήρξαν κάποιες αλλαγές από την UEFA, αλλά δεν… ξήλωσε τη βάση της διοργάνωσης που είναι οι όμιλοι. Από τη σεζόν 2024-2025 αυτό αλλάζει.

Οι όμιλοι όπως τους ξέρουμε δεν θα υπάρχουν. Δεν θα έχουμε δηλαδή οχτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο καθένας. Θα υπάρχει ένα ενιαίο πρωτάθλημα με 36 ομάδες. Δηλαδή, θα προστεθούν ακόμα τέσσερις ομάδες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το ίδιο θα ισχύει τόσο στο Europa League όσο και στο Conference League. Επίσης οι τρεις διοργανώσεις δεν θα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν θα πηγαίνει μία από το Champions League στο Europa League ή από το Europa League στο Conference League.

Τι οδήγησε την UEFA να πάρει αυτές τις αποφάσεις και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές; Την Τρίτη το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σε συνεργασία με τη Super League τα υψηλόβαθμα στελέχη της ομοσπονδίας παρουσίασαν όλες τις αλλαγές. Οι ομάδες θα παραμείνουν χωρισμένες σε γκρουπ δυναμικότητας. Η διαφορά, όμως, είναι ότι μία ομάδα που βρίσκεται στο πρώτο γκρουπ δεν θα αποφεύγει τις υπόλοιπες που είναι μαζί της, αλλά θα κληρώνεται με δύο από αυτές. Θα έχει ακόμα δύο από το δεύτερο, δύο από το τρίτο και δύο από το τέταρτο. Συνολικά θα αντιμετωπίσει οχτώ ομάδες με τέσσερα εντός έδρας ματς και τέσσερα εκτός έδρας. Μόνη διαφορά το Conference League πως τα γκρουπ δυναμικότητας θα είναι έξι και όχι τέσσερα.

Η UEFA με αυτό πετυχαίνει να βάλει τους «μεγάλους» να παίξουν μεταξύ τους από πολύ νωρίς και όχι μόνο στη νοκ άουτ φάση όπως συνέβαινε τις περισσότερες φορές μέχρι τώρα. Αυτό είναι ένα μέρος του σκεπτικού της ομοσπονδίας.

Θεωρεί επίσης ότι και οι ομάδες του τέταρτου γκρουπ έχοντας απέναντι τους δύο ομάδες του ίδιου επιπέδου τους θα μπορούν να μαζέψουν βαθμούς, ενώ με το τωρινό σύστημα μπορεί να έχουν μία δύσκολη κλήρωση. Η UEFA θεωρεί ότι με τον νέο τρόπο διεξαγωγής και οι μικροί αποκτούν δικαίωμα στο όνειρο.

Βάση σε όλες αυτές τις αλλαγές αποτέλεσαν τα λεγόμενα «αδιάφορα» ματς. Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τα στελέχη της ομοσπονδίας αυτά τα παιχνίδια έχουν κάνει μεγάλη ζημιά. Η εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας θεωρεί πως με τον νέο τρόπο διεξαγωγής θα εξαλείψει αυτά τα παιχνίδια.

Ακόμη στην UEFA πιστεύουν ότι δίνοντας τέσσερις επιπλέον θέσεις στο νέο Champions League, στο Europa League και στο Conference League θα αυξήσουν το ενδιαφέρον και στις εγχώριες διοργανώσεις κάτι που το θεωρούν πολύ σημαντικό. Συνολικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα λάβουν μέρος 12 επιπλέον ομάδες σε σχέση με φέτος.

Φυσικά όλη αυτή η ιστορία αυξάνει τα έσοδα για τα κλαμπ που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Πάντως οι άνθρωποι της ομοσπονδίας επέμειναν στη σημασία που θα έχει πως πλέον στην κλήρωση δεν θα υπάρχει ο περιορισμός πως ομάδες από το ίδιο Pot δεν κληρώνονται μεταξύ τους. Ακόμη θεωρούν σημαντικό ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αγώνων και επισήμαναν αρκετές φορές ότι για όλες αυτές τις αλλαγές έγιναν συζητήσεις και με τους ποδοσφαιριστές.

Όλα φυσικά μένει να τα δούμε στην πράξη, αλλά το σίγουρο είναι πως το Champions League έτσι όπως το είχαμε μάθει το ξεχνάμε.