Βαγγέλης Μάντζαρης: «Σπουδαίος τύπος ο Μπαρτζώκας! - Ο Σπανούλης δεν θα πάει στον ΠΑΟ ως προπονητής»

«Εγώ μπορούσα να κάνω αυτό που έκανε ο Σλούκας, ο Παναθηναϊκός μου έδινε περισσότερα χρήματα, αλλά δεν το έκανα, ένιωθα τον Ολυμπιακό ως οικογένειά μου. Με εξέπληξε πολύ που πήγε ο Κώστας εκεί, μπορούσε να πάει σε οποιαδήποτε ομάδα της Euroleague».

Βαγγέλης Μάντζαρης: «Σπουδαίος τύπος ο Μπαρτζώκας! - Ο Σπανούλης δεν θα πάει στον ΠΑΟ ως προπονητής»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ


Δεν είχα ξανακάνει συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μάντζαρη, μου έκανε εντύπωση η προσωπικότητά του. Έχει άποψη και τη λέει ξεκάθαρα. Θα μου πεις πώς να μην έχει άποψη αφού έπαιξε τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό, πήρε τίτλους, πήρε δύο Ευρωλίγκες, έφτασε άλλες δύο φορές στον τελικό. Ναι, αλλά το θέμα είναι ότι λέει αυτά που πιστεύει δημόσια. Διαβάστε και θα καταλάβετε. Τον βλέπω αυτόν να γίνεται προπονητής όταν τελειώσει την καριέρα του ως παίκτης. Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν από το πρώτο ματς του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα, κανονίζοντας τη συνέντευξη, μου είχε πει ότι δεν μπορεί ο άπειρος κόουτς της Μπαρτσελόνα να τα βάλει με τον Μπαρτζώκα!

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 26/4/2024.

Αντέχεις ακόμα βλέπω στα 34 σου.

Μια χαρά είμαι, δόξα τω Θεώ, θα παίζω όσο αντέχω. Δεν έχω πρόβλημα, φέτος έχω κάνει την πιο σκληρή προετοιμασία στην καριέρα μου. Έχω προπονητή στην Ιταλία που κάνει προπόνηση από την αρχή της σεζόν 2 με 2,5 ώρες την ημέρα! Έχουμε πλέι οφ σε λίγες μέρες και κάνουμε προπόνηση 2 ώρες την ημέρα, δεν το έχω ξαναδεί αυτό...

Πώς πάει η ομάδα σου, η Ροζέτο;

Κυνηγάμε την άνοδο. Είμαστε μάλλον φαβορί.

Παιδί του Περιστερίου. Όπως και ο Άγγελος Κορωνιός με τον οποίο μίλησα πριν από λίγες μέρες.

Και εγώ από τα τσικό, γέννημα-θρέμμα, εκεί ξεκίνησα από την Ε' Δημοτικού!

Ψηλό πλέι μέικερ ήσουν, καλός αμυντικός, μπορούσες να κάνεις καλύτερη καριέρα; Έχεις κάνει κάποια αυτοκριτική;

Εντάξει, ήμουν 8 χρόνια στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ελλάδας, πρωταγωνίστησα, πήραμε Ευρωλίγκες, τίτλους στην Ελλάδα, παίξαμε σε τελικούς Ευρωλίγκας. Μου στοίχισε ο Μπλατ, αυτό μου στοίχισε, καθώς και το ότι είχα υψηλό συμβόλαιο και έπρεπε να φύγω από την ομάδα. Μετά τον Ολυμπιακό δεν έκανα τις καλύτερες επιλογές.

Αν γύριζε ο χρόνος πίσω, τι θα έκανες διαφορετικά;

Το ότι πήγα στο Καζάν ήταν για εμένα μεγάλο έγκλημα. Όμως ήταν ο κόουτς Πρίφτης εκεί που τον εκτιμούσα, παρότι γνώριζα την κατάσταση και του έλεγα ότι άλλο Ρωσία και άλλο Ελλάδα, πήγα και ήταν πολύ κακό για εμένα. Μετά ήρθε ο Covid, μετά αναγεννήθηκα στον Προμηθέα, αλλά μετά έκανα άλλο ένα λάθος που πήγα στο Περιστέρι -τραυματίστηκα κιόλας-, η ομάδα ήταν καμένη.

Από τι;

Το όλο κλίμα γενικά, το Περιστέρι ήταν καμένο πριν πάει ο Σπανούλης. Έβαζαν λεφτά, αλλά με τον Σπανούλη μόνο βρήκαν τον δρόμο τους. Πήγε ο Βασίλης εκεί με τη βαρύτητα του ονόματός του και με την προσωπικότητά του, έβαλε τα πράγματα σε τάξη.

Το περίμενες ότι θα γίνει καλός προπονητής τόσο γρήγορα;

Ναι, διότι είναι τελειομανής, εργασιομανής, το αγαπάει πολύ το μπάσκετ. Και για να πάει εκεί, θα είχε εξασφαλίσει ότι θα τον στηρίξουν με το μπάτζετ και τους παίκτες που θέλει. Ήταν καταδικασμένος να πετύχει. Να σου πω την αλήθεια, πάντως, πίστευα ότι θα έφευγε μετά την πρώτη χρονιά που έκανε στο Περιστέρι.

Γιατί;

Είχε ήδη κάνει υπέρβαση και αναρωτιόμουν τι περισσότερο μπορούσε να κάνει. Έφτασε τρίτη την ομάδα και στον τελικό του Κυπέλλου, το έβλεπα ρίσκο να μείνει εκεί έχοντας ήδη κάνει υπέρβαση. Κι όμως, φέτος έκανε ένα βήμα παραπάνω και πήγε το Περιστέρι στα ημιτελικά ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Δικαιώθηκε 100%.

Μιλάτε;

Τον είδα και το καλοκαίρι που πήρα το δίπλωμα προπονητή, ήμουν με τον Σπανούλη και τον Ζήση, κάναμε τα σεμινάρια.

Αν αποτύχει φέτος ο Παναθηναϊκός και φύγει ο Αταμάν, πιστεύεις ότι ο Σπανούλης θα μπορούσε να πάει εκεί;

Πιστεύω ότι όχι, δεν θα πάει. Νομίζω ότι ο Βασίλης θα περιμένει να διαδεχθεί μια μέρα τον Μπαρτζώκα όταν κλείσει ο κύκλος του στον Ολυμπιακό. Να κάτσει ο Μπαρτζώκας όσο θέλει και όσο μπορεί, μετά να πάει ο Βασίλης στη θέση του. Γιατί ο Βασίλης νέος είναι ακόμα.

Και τι να κάνει μέχρι τότε ο Σπανούλης;

Να πάει στο εξωτερικό. Είναι και στην Εθνική.

Η γνώμη σου για τον Μπαρτζώκα;

Τον κόουτς Μπαρτζώκα τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση, έχουμε σχέση πέρα από προπονητή - παίκτη, κρατήσαμε επαφή και όταν έφυγε την πρώτη φορά από τον Ολυμπιακό. Είναι σπουδαίος άνθρωπος, σπουδαίος τύπος, ακομπλεξάριστος τελείως, ο καλύτερος κόουτς να κουβεντιάσεις ως παίκτης. Βέβαια, το πρόβλημά του το ξέρει και ο ίδιος...

Ποιο είναι;

Την ώρα του ματς είναι σε άλλη διάσταση! Ανεβάζει τόσους πολλούς σφυγμούς που τσαλακώνει την εικόνα του. Η θέση του προπονητή στον Ολυμπιακό έχει τη μεγαλύτερη πίεση από κάθε άλλη στην Ευρώπη, υπάρχει και παρασκήνιο, βλέπεις τι γίνεται με δημοσιογράφους, είναι τοξική η κατάσταση. Αλλά είναι τρομερός άνθρωπος και τρομερός προπονητής, ειδικά στο να χτίζει ομάδες. Το έχει αποδείξει.

Λάθη έγιναν φέτος; Έφυγε ο Σλούκας και δεν αντικαταστάθηκε με έναν ηγέτη στα γκαρντ, έναν σκόρερ να ξεκολλάει την ομάδα στα δύσκολα.

Σίγουρα χρειαζόταν τέτοιον παίκτη ο Ολυμπιακός. Νομίζω, άλλωστε, ότι πήγε να πάρει τον Ναν, πήγε να πάρει και τον Τζέιμς, αλλά δεν του έκατσε κανείς από τους δύο. Δεν είχε εναλλακτική και του στοίχισε σε αρκετά ματς που τα έχασε στο τέλος. Αν είχε έναν γκαρντ να τελειώνει τα ματς στις κρίσιμες στιγμές, θα ήταν φαβορί για την Ευρωλίγκα, διότι ο Κάνααν βοηθάει στο σκοράρισμα, αλλά δεν είναι σταθερός. Ο δε Γκος δεν είναι σκόρερ.

Ο Γιαννακόπουλος πρεσάρει συνεχώς τον Μπαρτζώκα γιατί τον βλέπει ως τον μεγάλο του αντίπαλο για να πετύχει τους στόχους του;

Ο καθένας κοιτάζει τι να κάνει για το καλό της ομάδας του, είτε αγωνιστικά είτε επικοινωνιακά είτε εντός γηπέδου είτε εκτός. Επειδή είμαστε στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι κοιτάζει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα.

Μήπως του έχει κάνει καλό όμως του Μπαρτζώκα γιατί συσπείρωσε υπέρ του τον κόσμο του Ολυμπιακού;

100% έχει συσπειρωθεί γύρω από τον Μπαρτζώκα ο κόσμος του Ολυμπιακού.

Η έλλειψη ικανών Ελλήνων θα στοιχίσει στον Ολυμπιακό στο μέλλον λόγω του υποχρεωτικού αριθμού;

Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς οι καλοί Έλληνες εκλείπουν, μεγαλώνουν σε ηλικία οι παλιοί και η δεξαμενή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παλαιότερα.

Τι πιστεύεις για τη σειρά με την Μπαρτσελόνα; Όταν πρωτομιλήσαμε για να κλείσουμε τη συνέντευξη δεν είχε γίνει ακόμα το πρώτο ματς, αλλά ήσουν αισιόδοξος.

Σου είπα πριν από το ματς ότι δεν πιστεύω πως ο άπειρος κόουτς της Μπαρτσελόνα μπορεί να τα βάλει με τον κόουτς Μπαρτζώκα.

Και να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη φορά που είχε αποκλείσει ο Ολυμπιακός την Μπαρτσελόνα και πέρασε σε φάιναλ φορ, εσύ ήσουν ο MVP.

Είχα κάνει πολύ καλή σειρά. Κοίτα, η Μπαρτσελόνα τώρα δεν είναι η υπερομάδα που ήταν εκείνα τα χρόνια. Το καλό με τις ισπανικές ομάδες είναι ότι δεν έχουν έδρα να πνίγουν τον αντίπαλο. Ο κόσμος εκεί δίνει ρυθμό στη γηπεδούχο, αλλά δεν καίει τον αντίπαλο. Τόσα χρόνια που ήμουν στον Ολυμπιακό έχω να σου πω ότι το πρώτο ματς που πήγαιναν να παίξουν οι ξένοι μας στο ΟΑΚΑ ήταν «άσπροι»... Δεν έπιαναν απόδοση. Αυτό στην Ισπανία δεν το ζεις. Επίσης το μπάσκετ πλέον έχει πάει σε πολύ γρήγορο ρυθμό και βλέπεις πολλά ματς να τα παίρνουν οι φιλοξενούμενοι. Παλιά στην Ισπανία δεν το έβλεπες αυτό. Τέλος, προτιμούσα 100% την Μπαρτσελόνα παρά τη Μονακό, η οποία έχει τρομερό ταλέντο και αθλητικότητα.

Πώς είδες τον πρώτο αγώνα;

Τρομερό διπλό του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη, με το… καλημέρα έδειξε ποιος είναι. Επέβαλε από την αρχή τον ρυθμό του, πήγε το ματς πολύ στις επαφές, πράγμα που τον βόλευε, διότι οι Ισπανοί είναι πιο «δαντέλες» που λέμε εμείς, πιο σοφτ ως φιλοσοφία και ως παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός;

Ο Παναθηναϊκός με τη Μακάμπι (σ.σ. μόνο το πρώτο ματς έχουμε δει ως τώρα που μιλάμε), παρότι ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έμεινε από ενέργεια. Η Μακάμπι είναι πολύ αθλητική, παίζει με φουλ ενέργεια και δεν σταματάνε ποτέ. Ο Παναθηναϊκός επειδή παίζει με ένα ροτέισον εφτά παικτών, μάξιμουμ οκτώ, έμεινε από ενέργεια. Δεν ήταν και σε καλό βράδυ ο Ναν που του έλειψε αρκετά. Όμως εγώ θεωρώ ότι για να κερδίσεις τη Μακάμπι, δεν πρέπει να πας το ματς στους 85-90 πόντους, εκεί το παίζεις κορόνα - γράμματα. Όπως και έγινε. Μία επίθεση έβαλε ο Μπράουν, ένα λάθος έκανε ο Παναθηναϊκός, χάθηκε το ματς. Πρέπει να νικήσεις πιο πριν, μέσω της άμυνάς σου. Αν πάει το ματς στους 75 πόντους, ο Παναθηναϊκός πολύ δύσκολα θα χάσει.

O Γιαννακόπουλος σού είχε αδυναμία εσένα; Δύο φορές πήγε να σε πάρει από τον Ολυμπιακό! Τη μία μάλιστα σε εξέθεσε λέγοντας ότι ο ατζέντης σου μιλούσε με τον Παναθηναϊκό.

Εγώ δεν συζήτησα με τον Παναθηναϊκό το 2014. Ο Παναθηναϊκός έκανε πρόταση στον Ολυμπιακό για να με πάρει. Και ο Ολυμπιακός φυσικά το αρνήθηκε. Το 2017 πράγματι έγινε επαφή, με τιμούσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, αλλά δεν μπορούσα να αφήσω τον Ολυμπιακό. Και ήθελα να μιλήσω πρώτα με τους κύριους Αγγελόπουλους. Αφού με κάλυψαν απόλυτα και ήμασταν συναισθηματικά φορτισμένοι, αποφάσισα να μείνω στον Ολυμπιακό.

Ποιος σου έδινε τα πιο πολλά;

Ο Παναθηναϊκός. Αλλά εγώ θεωρούσα σαν οικογένειά μου τον Ολυμπιακό.

Το μετάνιωσες;

Όχι. Με τίποτα.

Μικρός ήσουν Παναθηναϊκός; Εσύ δεν ήσουν με Παναθηναϊκούς σε ένα παλιό φάιναλ φορ στην εξέδρα;

Ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν δεν μπορώ να το αλλάξω. Όμως όσο φορούσα τη φανέλα του Ολυμπιακού την τίμησα και με το παραπάνω. Στo φάιναλ φορ εκείνο εγώ ήμουν, ναι. Αλλά δεν φόραγα φανέλα του Παναθηναϊκού όπως είχε ειπωθεί.

Τότε με το ηχητικό του Πρίντεζη σκεφτόσασταν ότι θα καταρρεύσουν ο Ολυμπιακός και οι Αγγελόπουλοι;

Όχι, δεν πιστεύαμε ότι θα καταρρεύσει ο Ολυμπιακός. Οι Αγγελόπουλοι ξέραμε ότι ήταν κύριοι απέναντί μας όλα τα χρόνια, έτσι πιστεύαμε ότι θα είναι κύριοι και τα επόμενα χρόνια. Και ας αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα οικογενειακά. Πράγμα που έγινε, δεν έχασε κανείς λεφτά. Ποτέ δεν έχει χάσει κανείς χρήματα από τους κύριους Αγγελόπουλους.

Για το «μέχρι τέλους» είχατε αμφιβολίες οι παίκτες;

Ήταν κάτι πρωτοφανές να εγκαταλείψουμε τον αγωνιστικό χώρο, δεν το είχαμε ξανακάνει, αλλά δεν φέραμε αντιρρήσεις, είπαμε «ό,τι πουν οι κύριοι Αγγελόπουλοι είμαστε μαζί τους». Ο κόουτς Μπλατ είχε αντιρρήσεις. Αλλά ο Βασίλης είπε «κόουτς, ό,τι πουν οι πρόεδροι». Μπορεί να ήταν ρίσκο, αλλά εκ του αποτελέσματος είναι δικαιωμένοι 100%.

Εσύ αν ήσουν στη θέση του Σλούκα, θα έκανες αυτό που έκανε ο Σλούκας;

Μπορούσα να το κάνω και να πάω στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν το έκανα. Βέβαια, είναι διαφορετική περίπτωση, γιατί εγώ ένιωθα σε ένα περιβάλλον πολύ οικείο, ενώ ο Κώστας είχε διαφορές με τον κόουτς, φαινόταν αυτό. Τους ξέρω καλά και τους δύο, είναι σαν να ήμουν μέσα στα αποδυτήρια... Είχαν ασυμφωνίες στον τρόπο σκέψης.

Ο Σλούκας θα μπορούσε να πάει σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρωλίγκας. Πιστεύεις ότι πήγε στον Παναθηναϊκό για να πικάρει τον Μπαρτζώκα;

Αυτό κι εγώ δεν το περίμενα, με εξέπληξε πολύ που πήγε στον Παναθηναϊκό. Περίμενα να πάει στη Φενέρ ή σε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας. Ο καθένας όμως κάνει τις δικές του επιλογές, το θέμα είναι αυτό που κάνει να μπορεί να το στηρίζει. Αυτός το στηρίζει.

Ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα;

Θα σου πω τι πιστεύω εγώ από τη δική μου πείρα. Από το τι θα γίνει στην Ευρωλίγκα θεωρώ ότι θα κριθεί το ελληνικό πρωτάθλημα. Αν ο Παναθηναϊκός περάσει στο φάιναλ φορ και πάρει την Ευρωλίγκα -κάτι που μπορεί να το κάνει, γιατί στον πρωταθλητισμό θέλεις και «άστρο», ο Αταμάν έχει δείξει ότι έχει «άστρο»-, τότε θα έχει αδειάσει ο Παναθηναϊκός και θα πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Αν ο Ολυμπιακός πάρει την Ευρωλίγκα, θα είναι φαβορί για το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Από την πείρα μου σου το λέω, έχω ζήσει ξένους να γυρίζουν με βαριά καρδιά να παίξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά από θριάμβους ευρωπαϊκούς. Πήραμε Ευρωλίγκα και ο Λο δεν έπαιξε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό γιατί είχε στομαχικές διαταραχές. Αν δεν είχαμε πάρει την Ευρωλίγκα, πιστεύω ότι θα έσφιγγε τα δόντια και θα έπαιζε. Πήραμε Ευρωλίγκα και μας έκανε «σκούπα» στους τελικούς ο Παναθηναϊκός.

Και το αντίστροφο. Είχε πάρει ευρωπαϊκό ο Παναθηναϊκός και τον διέλυσε μετά στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη με το μεγαλύτερο ρεκόρ που ακόμα κρατάει επί δεκαετίες!

Έτσι είναι. Αδειάζεις.

Αν δεν πάρει κανείς από τους δύο την Ευρωλίγκα, ποιον θεωρείς φαβορί για το πρωτάθλημα;

Λόγω έδρας έχει ένα μικρό προβάδισμα ο Παναθηναϊκός.

Ποια ήταν η πιο αξέχαστη στιγμή που έζησες στον Ολυμπιακό και θα διηγείσαι πρώτη στα παιδιά σου; Έχεις παιδί;

Έχω μία κόρη ενός έτους.

Να σου ζήσει.

Η κορυφαία στιγμή είναι το καλάθι του Γιώργου στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ. Το παρθενικό μας ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ήταν ένα απίστευτο όνειρο, δεν έχει ξαναγίνει να χάνεις με τόσους πολλούς πόντους σε τελικό Ευρωλίγκας, να το γυρνάς, να γίνεται θρίλερ και να το παίρνεις με τέτοιο καλάθι την τελευταία στιγμή. Ακόμα το βλέπουμε σε βίντεο και ανατριχιάζουμε! Θα το λέω στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου.