Σταύρος Ελληνιάδης: «Στόχος της Μυκόνου η Α1 και το γήπεδο, φαβορί για Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός»

Ο επί πολλά χρόνια παίκτης και τιμ μάνατζερ του Ολυμπιακού και νυν γενικός αρχηγός της ομάδας της Μυκόνου, Σταύρος Ελληνιάδης, μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. Ιστορίες με Γιάννη Ιωαννίδη. Τα συνθήματα που πρωτοέβγαλαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Σταύρος Ελληνιάδης: «Στόχος της Μυκόνου η Α1 και το γήπεδο, φαβορί για Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Σταύρος Ελληνιάδης μιλάει για τη Μύκονο στο μπάσκετ και είναι απολαυστικός για τον Ολυμπιακό, για το χθες και το σήμερα. Ανεπανάληπτες ιστορίες με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Η συνέντευξη δόθηκε πριν το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» την 1/3/2023

Πού σε βρίσκω;

Είμαι στη Μύκονο. Μετά την ωραία εμπειρία που είχα με την Εθνική Νέων Ανδρών στο Πανευρωπαϊκό, μου ήρθε μια πρόταση από τη Μύκονο. Ήρθα στο νησί, μιλήσαμε και συμφωνήσαμε να αναλάβω τιμ μάνατζερ, γενικός αρχηγός. Από τον Αύγουστο είμαι εδώ. Είχα ακούσει πολλά θετικά, αλλά τώρα που το ζω μπορώ να πω δημόσια ότι φτιάχνεται κάτι πολύ καλό για το νησί και το ελληνικό μπάσκετ! Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές. Είμαι ευτυχής που συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια από το ξεκίνημά της. Ο στόχος είναι να ανέβει τις κατηγορίες η Μύκονος και να φτάσει στην Α1. Έχει όλα τα φόντα να το κάνει. Είμαι τυχερός που με επέλεξαν.

Κάτσε, βρε Σταύρο, εσύ έχεις περάσει από πολλές ομάδες, ήσουν για χρόνια τιμ μάνατζερ στον Ολυμπιακό, η Μύκονος είναι στη Β' Εθνική.

Η διοίκηση της ομάδας αποτελείται από επτά δυνατούς επιχειρηματίες που θέλουν να προσφέρουν στο νησί και στο ελληνικό μπάσκετ. Όλο το νησί έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια. Το γήπεδο σε κάθε ματς είναι γεμάτο. Υπάρχει μεγάλη αγάπη για την ομάδα. Έχουν όλα τα φόντα.

Μπορούν να κρατήσουν ομάδα στην Α1;

Όχι απλά στην Α1, το νησί έχει τη δυνατότητα να κρατήσει ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση! Βήμα βήμα όμως. Θα παίξουμε στα πλέι οφ, μάλλον θα αντιμετωπίσουμε αρχικά τη Νάξο, μετά στο χιαστί ματς θα παίξουμε με τον Πανιώνιο που είναι ιστορική ομάδα στο ελληνικό μπάσκετ. Καλή ομάδα φέτος, θα γίνουν πολύ ωραία ματς. Εμείς είμαστε καινούργια ομάδα. Στόχος είναι η άνοδος στην Α2 και μετά στην Α1. Αυτό είναι το όραμα.

Πόσα παιδιά έχετε στις ακαδημίες;

Πλησιάζουμε τα 300 παιδιά μόνο στο μπάσκετ! Γίνεται χαμός. Έρχονται πάρα πολλά παιδιά στο μπάσκετ από το νησί, αυτό είναι το σημαντικό. Οι άνθρωποι της διοίκησης θέλουν να δώσουν πίσω στο νησί κάτι από αυτά που τους έδωσε το νησί και να βοηθήσουν την τοπική νεολαία. Να τη φέρουν στον αθλητισμό. Και όλα αυτά τα παιδάκια έρχονται και βλέπουν την πρώτη ομάδα στο γήπεδο. Το κλίμα είναι τρομερό, όλες οι ομάδες μάς δίνουν συγχαρητήρια για τη φιλοξενία μας. Υπάρχουν ακόμα και αντίπαλες ομάδες που η διοίκηση της Μυκόνου τις βοήθησε οικονομικά μετά το ματς για τη διανυκτέρευση και το φαγητό. Πρωτόγνωρα πράγματα!

Με το γήπεδο τι θα γίνει;

Αν πάμε στην Α1, έχει γίνει ήδη σχεδιασμός να μεγαλώσει το γήπεδο, να πάει στις 1.200 θέσεις. Η διοίκηση έχει προχωρήσει με τα σχέδια να γίνει προσθήκη εξεδρών. Το γήπεδο, στο σημείο όπου βρίσκεται στην Άνω Μερά, έχει τη δυνατότητα να ανοίξει και να μεγαλώσει και στις τέσσερις πλευρές.

Πες μου για τον προπονητή στην ομάδα.

Προπονητής είναι ο Γιάννης Τζήμας, είναι χρόνια στο μπάσκετ, κάποτε παίζαμε αντίπαλοι, εγώ με τον Πειραϊκό και εκείνος με τη Λάρισα! Έχει δέσει με την ομάδα, έχουμε πολύ καλό κλίμα όλοι μαζί, διοίκηση, προπονητικό τιμ, παίκτες, και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Η ομάδα είναι μονιασμένη.

Πώς είναι τον χειμώνα εκεί;

Εμένα μου άρεσε. Αν εξαιρέσουμε ένα διάστημα 15/12 με 15/1 που το νησί αδειάζει γιατί όλοι οι Μυκονιάτες τότε φεύγουν για διακοπές! Αφού από το Πάσχα, το καλοκαίρι ως και το φθινόπωρο δουλεύουν. Έχεις επιλογές να πιεις τον καφέ σου, να φας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όταν είσαι πεσμένος ψυχολογικά, κάνεις μια βόλτα στον γιαλό, βλέπεις το τοπίο, τη θάλασσα, και αλλάζει η διάθεσή σου. Τώρα από 15 Μάρτη έρχονται οι πρώτες αφίξεις στο νησί! Λένε ότι φέτος θα σπάσουν ρεκόρ στον τουρισμό. Είναι ευλογημένο νησί, έχει τις πιο ωραίες παραλίες στην Ευρώπη και τους πιο φιλόξενους κατοίκους. Από τη δεκαετία του '70 φάνηκε η φιλοξενία τους και με το πέρασμα των χρόνων το εισέπραξαν. Είναι τυχεροί που ζουν στο πιο ωραίο νησί του κόσμου. Κι εμείς τη νιώθουμε αυτήν τη φιλοξενία.

Πόσα χρόνια ήσουν στον Ολυμπιακό τιμ μάνατζερ;

Από το 2002 έως το 2008.

Ήταν κλειδί η πτώση του «συστήματος» για την αναγέννηση του Ολυμπιακού πέρσι και φέτος;

Για «σύστημα» δεν θα ήθελα να μιλήσω, το σίγουρο είναι ότι περάσαμε δύσκολες στιγμές. Θα μπορούσε να έχει αλλάξει όλη η Ιστορία και οι ζωές μας -και θα ήμουν ακόμα μάλλον στον Ολυμπιακό- αν είχαμε κερδίσει εκείνο το περιβόητο ματς στο ΟΑΚΑ με το «non call» που δεν έδωσαν φάουλ στον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός αδικήθηκε αρκετά. Τώρα υπάρχει δικαιοσύνη, είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα.

Έζησες εποχές όπου οι Αγγελόπουλοι έριχναν τρελά λεφτά στην ομάδα.

Μια φορά το μπάτζετ έφτασε τα 40 εκατομμύρια! Το κίνητρό τους είναι αποκλειστικά η αγάπη για την ομάδα, αυτό το έχει καταλάβει όλος ο κόσμος. Πλέον, έχουν φτιάξει μια ομάδα που παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ και όλη η Ευρώπη τη θαυμάζει.

Είναι φαβορί για την Ευρωλίγκα;

Με βάση αυτά που βλέπω, είναι το μεγάλο φαβορί! Αλλά η διοργάνωση είναι πολύ δύσκολη. Αν ήταν τα ματς στις τρεις νίκες ως το τέλος, θα σου έλεγα ότι ο Ολυμπιακός δεν το χάνει. Αλλά με ένα ματς νοκ άουτ στον ημιτελικό και ένα ματς νοκ άουτ στον τελικό, ποτέ δεν ξέρεις σε ένα ματς τι μπορεί να γίνει.

Τέτοιους ψηλούς σαν τους φετινούς είχε άλλοτε ο Ολυμπιακός στη σύγχρονη Ιστορία του;

Δεν νομίζω. Και δεν έγινε τυχαία. Δουλεύτηκε αυτό στη στελέχωση από τον Μπαρτζώκα. Ήθελε να έχει μια πεντάδα ψηλών με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας, να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Άλλος «δεινόσαυρος», άλλος δυνατός και γρήγορος, άλλος σουτέρ, τα έχουν όλα. Έχει πολλές επιλογές ο προπονητής.

Θέλω να μου πεις αξέχαστα, τρελά περιστατικά που έζησες με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη. Όταν πρωτοέφτιαξε ο Ολυμπιακός την αυτοκρατορία του στο μπάσκετ, ερχόμενος από χαμηλά.

Το κυριότερο που θυμάμαι πολύ έντονα ήταν την πρώτη χρονιά που αναγέννησε την ομάδα και βγήκαμε στη δεύτερη θέση. Παίζαμε με τον Άρη το πιο κρίσιμο ματς για το ποιος θα ακολουθήσει τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Άρης με Γκάλη και Γιαννάκη. Θυμάμαι ακόμα την ομιλία του «ξανθού» στο ξενοδοχείο «Χανδρής», πώς μας πώρωσε και μας δυνάμωσε ψυχολογικά. Μπήκαμε στο ματς και τρώγαμε σίδερα. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό το ματς γιατί εδραίωσε τον Ολυμπιακό ως δύναμη, άλλωστε την επόμενη χρονιά πήραμε το πρωτάθλημα, και επίσης αποσταθεροποίησε τον Άρη. Διότι τότε ο Άρης είχε πολύ μεγάλο μπάτζετ που δεν το άντεχε στο Κύπελλο Κόρατς. Μιλάμε για παίκτες τότε όπως εγώ, ο Μωραΐτης, ο Σιγάλας, ο Σταμάτης, παιδιά δηλαδή χωρίς μεγάλο όνομα. Και όμως κάναμε ένα από τα καλύτερά μας ματς λόγω Ιωαννίδη.

Μόνο ο Πάσπαλι ήταν το μεγάλο όνομα σε εκείνη την ομάδα. Αυτό δείχνει την επίδραση του προπονητή.

Βεβαίως. Όπως το λες είναι. Ήταν η ίδια ομάδα ουσιαστικά με την προηγούμενη χρονιά που είχαμε τερματίσει στη μέση της βαθμολογίας. Χωρίς τον Πάσπαλι και τον Ιωαννίδη. Βέβαια ο Πάσπαλι έκανε τρομερά πράγματα με τον Ολυμπιακό, για εμένα είναι ένας από τους καλύτερους ξένους στην Ιστορία του Ολυμπιακού και μεγάλος ως άνθρωπος. Τον θεωρώ τον καλύτερο ξένο παικταρά σε χαρακτήρα που πέρασε από τον Ολυμπιακό. Όμως η επίδραση του Ιωαννίδη ήταν καταλυτική και στο αγωνιστικό κομμάτι και στην ψυχολογία.

Πες μου κάνα γούρι τρελό.

Όταν ήμασταν στην προετοιμασία στην Ιταλία, σε ένα βουνό, είχε έρθει ο αντιπρόεδρος Γιώργος Σαλονίκης να δει την ομάδα. Εμείς πρώτη φορά θα βλέπαμε από κοντά τον αντιπρόεδρο και μας επισκέφτηκε στο ξενοδοχείο και στην προπόνηση. Ο Ιωαννίδης έμπαινε πάντα πρώτος στο πούλμαν και πάντα έβγαινε τελευταίος. Και πάντα καθόταν στη δεύτερη θέση από την πλευρά του οδηγού, αλλά στον διάδρομο. Μπαίνουμε λοιπόν μέσα, μπαίνει ο Σαλονίκης και κάθεται στη θέση του Ιωαννίδη. Ε, δεν έμπαινε ο «ξανθός» μέσα με τίποτα! Λέει ο Ιωαννίδης στον Γιάννη Γιαννάκη «πήγαινε και βγάλε τον από εκεί, αλλιώς δεν μπαίνω». Παγωμάρα όλοι μας. Μιλάμε για τον αντιπρόεδρο... Του λέει ο Γιάννης Γιαννάκης ευγενικά να αλλάξει θέση και ρωτάει ο Σαλονίκης για ποιον λόγο. «Για να κάτσει ο κόουτς» του απαντάει. «Ρε άδειο είναι το πούλμαν» έλεγε ο Σαλονίκης.

Τελικά σηκώθηκε;

Ε, δεν θα σηκωνόταν; Αλλιώς ακόμα εκεί θα ήμασταν! (γελάει).

Θέλω κι άλλο περιστατικό.

Θα σου πω ένα με τον Τζορτζ Παπαδάκο, ο οποίος ήταν πολύ καλός παίκτης, αλλά ήθελε τόνωση ψυχολογική. Πριν από ένα σημαντικό ματς τού λέει ο «ξανθός» στα αποδυτήρια «πάρε ένα χάπι δυναμωτικό, επιτρεπόμενο, που θα σου δώσει ενέργεια, θα μπεις και θα τους σκίσεις». Το παίρνει λοιπόν. Μπήκε στο γήπεδο, Θέμη, και τους κάρφωνε μέσα στη μούρη! Πιάνουμε μετά τον κόουτς και του λέμε «τι του έδωσες;». Και μας δείχνει ένα καραμελάκι Στίμορολ. Πλασίμπο δηλαδή! Τίποτα! Όμως ο άλλος νόμιζε ότι είχε πιει κάτι μαγικό. Τι σου είναι η ψυχολογία…

To «είναι παρθένα του Ελληνιάδη η χτένα» πώς και πότε βγήκε;

Δεν ήταν μόνο αυτό! Ήταν σε ένα ματς στο Αλεξάνδρειο με τον ΠΑΟΚ. Στο ζέσταμα των ομάδων. Είχαν βγάλει κι άλλα εκείνη τη μέρα. Δεν ξέρω ποιος ήταν ο... ποιητής στην εξέδρα, πάντως είχε μεγάλη έμπνευση. Είχαμε αρκετούς καραφλούς τότε στην ομάδα και τραγουδήσανε οι ΠΑΟΚτσήδες ένα τραγούδι για πέντε καραφλούς! Για εμένα έλεγαν επίσης «το αγόρι μου, το αγόρι μου, το αγόρι μου, γλυκό και καραφλό σαν καραμέλα»! Τελικά όμως επικράτησε το άλλο, με την... παρθένα χτένα!

Γέλαγες;

Όλοι γελάγαμε! Θυμάμαι τον Ιωαννίδη να μας βρίζει! «Μαλακισμένα, σταματήστε, μη γελάτε, κάντε σοβαρά το ζέσταμα»! Όμως δεν μπορείς να μη γελάσεις, αυτά ήταν πετυχημένα.